"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


2010: Στιγμές στον κόσμο

Με μια επιλογή από τις σημαντικότερες φωτογραφίες, που αποτύπωσαν μερικές από τις «ιστορικές» στιγμές του 2010 μας αποχαιρετά ο κόσμος.

Τις είδαμε, τις ζήσαμε, αλλά όχι με την ένταση και το ενδιαφέρον των περασμένων χρόνων. Το 2010 η Ελλάδα βρέθηκε στη δίνη δραματικών γεγονότων και σχεδόν αδιαφόρησε για όσα συνέβησαν στον κόσμο.

Σπάνιες υπήρξαν οι φορές που το ενδιαφέρον μας απέσπασε η διεθνής επικαιρότητα. Τις περισσότερες φορές πρωταγωνιστήσαμε εμείς, αρνητικά βέβαια, στη διεθνή σκηνή. Ας θυμηθούμε, λοιπόν, μερικές από τις στιγμές που σχεδόν προσπεράσαμε, βυθισμένοι στα δικά μας προβλήματα.


"Αποστολή εξετελέσθη ΧΙΛΗ" γράφει το πανό που κρατούν οι διασώστες λίγο αφού έχουν απεγκλωβίσει τους παγιδευμένους μεταλλωρύχους του Σαν Χοσέ, οι οποίοι έζησαν για δύο μήνες σε βάθος 700 μέτρων. Οι "33" άνδρες βγήκαν στην επιφάνεια της γης μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες με τη βοήθεια της ειδικής κάψουλας στις 14 Οκτωβρίου.

Ο Κάρλες Πουγιόλ πανηγυρίζει μετά από την κατάκτηση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που φέτος διοργανώθηκε στη Νότια Αφρική και ξεκίνησε στις 11 Ιουνίου. Η Ισπανία επικράτησε της Ολλανδίας στον τελικό με σκορ 1-0.Πάνω δεξιά ο Πάουλ, το χταπόδι, που έγινε παγκοσμίως γνωστό για τις προβλέψεις του, ανάμεσα στις οποίες και η νίκη της Ισπανίας.

Ελικόπτερα μοιράζουν τρόφιμα στο Πακιστάν το οποίο επλήγη από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών τον Αύγουστο. Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ καταστράφηκαν εκατομμύρια εκτάρια καλλιεργειών.


Ένα ισραηλινό περιπολικό σκάφος διαγράφεται μπροστά από το τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», ένα εκ των πλοίων που προσπάθησαν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας. Στις 31 Μαίου Ισραηλινοί στρατιώτες επιτέθηκαν στον διεθνή στολίσκο σκοτώνοντας εννέα ακτιβιστές.


Ο ισχυρός σεισμός 7 ρίχτερ που "χτύπησε" την Αϊτή στις 12 Ιανουαρίου άφησε πίσω του χιλιάδες τραυματίες αλλά και περισσότερους από 100.000 νεκρούς.




 Η Μούρνι Ανίσα μαστιγώνεται δημοσίως στην Ινδονησία την 1η Οκτωβρίου επειδή πουλούσε φαγητό κατά την διάρκεια του ραμαζανιού.



Διαδηλωτής επιτίθεται σε περαστικό κατά την διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι τον Οκτώβριο κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.


Πυκνός καπνός καλύπτει το νησί της Νότια Κορέας Γιονπιόνγκ μετά από την επίθεση της Βόρειας Κορέας στις 23 Νοεμβρίου, που στοίχισε τη ζωή τεσσάρων ανθρώπων.



Υποστηρικτές συγκεντρωμένοι μπροστά από την πόρτα του σπιτιού της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, η οποία αφέθηκε ελεύθερη στις 13 Νοεμβρίου μετά από επτά χρόνια σε κατ' οίκον περιορισμό.
Καπνοί βγαίνουν από το ηφαίστειο του παγετώνα Εϊγιαφιατλαγιοκούλ, το οποίο εξερράγη στις 14 Απριλίου, προκαλώντας προβλήματα στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο και εκατοντάδες ακυρώσεις πτήσεων.

Ο Τζούλιαν Ασάντζ, ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks, όπου αποκαλύφθηκαν χιλιάδες απόρρητα αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα για φλέγοντα ζητήματα όπως ο πόλεμος σε Ιράκ και Αφγανιστάν αλλά και για πιο "προσωπικά" όπως για τον Χαμίντ Καρζάι, τον Λίβυο ηγέτη Καντάφι, τον Νικολά Σαρκοζί και την Άνγκελα Μέρκελ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: