"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τουρισμό στα κατεχόμενα προωθεί η Αγκυρα

Ενώ η κυβέρνηση Ερντογάν κηρύσσει το 2011 «Ετος Βόρειας Κύπρου», με διακηρυγμένο στόχο να προβάλει το κατεχόμενο τμήμα της μεγαλονήσου ως ιδιαζόντως ελκυστικό τουριστικό προορισμό στην ανατολική Μεσόγειο, ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός καταδίκασε χθες ως απηχούντα άνοδο του ρατσισμού μεταξύ των Ελληνοκυπρίων τα βίαια επεισόδια που διαδραματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Λευκωσία, μετά τον αγώνα μπάσκετ του ΑΠΟΕΛ με την τουρκική Καρσίγιακα.

«Είναι ανησυχητικό να βλέπουμε ότι ο ρατσισμός και η βία κατά των Τούρκων αυξάνεται στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ενώ εμείς εργαζόμαστε για το διάλογο και τη συμφιλίωση» των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Κοινοβούλιο:

«Ακόμη κι ένα μεμονωμένο περιστατικό όπως αυτό δείχνει ποιος επιθυμεί την ειρήνη και ποιος δεν θέλει να δώσει μια ευκαιρία στην ειρήνη στο νησί», πρόσθεσε.

Εξέφρασε δε την απαίτηση για «πιο ικανοποιητικές δηλώσεις, ιδιαίτερα από την πλευρά της Ε.Ε., τόσο σχετικά με το επεισόδιο αυτό όσο και σχετικά με το ρατσισμό και το μίσος που αναπτύσσεται στο νησί». Ενώ, υποστηρίζοντας πως «η τιμωρία που επιβλήθηκε στο ΑΠΟΕΛ δεν είναι αρκετή», τα έβαλε και με τη FIBA: «Αν αυτή είναι η δικαιοσύνη τους -είπε- θα έκαναν καλύτερα να μη μιλούν για fair play».

Παράλληλα, σε προχθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Ερτουγρούλ Γκιουνάι και ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους της Βόρειας Κύπρου, Ιρσέν Κιουτσούκ, προχώρησαν στην επίσημη αναγγελία της τουριστικής εκστρατείας: «Ξεκινάμε δραστηριότητες προβολής, για να κάνουμε τη Βόρεια Κύπρο κέντρο προσέλκυσης όλο και μεγαλύτερου αριθμού τουριστών», δήλωσε ο Γκιουνάι.

Ολα αυτά προκύπτουν μέρες μόνο από την εξής, άκρως απαράδεκτη και προκλητική ενέργεια αστυνομικών του ψευδοκράτους: στο Ριζοκάρπασο, ανήμερα Χριστούγεννα, διέκοψαν τη λειτουργία και ξέντυσαν βίαια από τα ράσα του τον παπά, επικαλούμενοι μη έκδοση σχετικής άδειας των κατοχικών αρχών. Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος αντέτεινε ότι άδεια είχε ζητηθεί, ενώ ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας θεωρεί ότι πρόκειται για «αντίποινα» στα επεισόδια.

Ντ.Β. (Πηγές: Γαλλικό, ΑΠΕ, hurriyetdailynews.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: