"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η ιστορία του Χριστουγεννιάτικου δέντρου

Του ΘΟΔΩΡΗ ΡΟΥΜΠΑΝΗ


Πέρασαν 177 χρόνια από τότε που εμφανίστηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα. Ερευνητές υποστηρίζουν ότι το έθιμο έχει γερμανική προέλευση που ανάγεται στον 16ο αιώνα.

Ο Βαυαρός βασιλιάς Οθων έφερε το έλατο, ως χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, στην Ελλάδα το 1833. Αρχικά το δέντρο στολίστηκε στο ανάκτορό του στο Ναύπλιο. Τον επόμενο χρόνο το παρουσίασε στην Αθήνα, που είχε στο μεταξύ ανακηρυχθεί νέα πρωτεύουσα του κράτους. Οι κάτοικοί της εντυπωσιασμένοι έκαναν ουρές για να το θαυμάσουν.

Το πρώτο στολισμένο δέντρο στήθηκε στη Γερμανία το 1539. Τα στολίδια του ήταν γλυκίσματα και φαγώσιμα, εορταστικά συσκευασμένα, ρούχα ή άλλα χρήσιμα είδη. Με την πάροδο του χρόνου και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, εξελίχθηκαν σε διακοσμητικά αντικείμενα.

Οι προτεστάντες θέλουν τον Μαρτίνο Λούθηρο εμπνευστή του.

Ο στολισμός είναι καθαρά συμβολικός. Δείχνει την ευτυχία των ανθρώπων και την αναδημιουργία της φύσης, επειδή «εγεννήθη Παιδίον νέον, ο προ αιώνων Θεός».

Δεν υπάρχουν σχόλια: