"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ξέχασαν την Αϊτή

Le Monde

Εξι μήνες μετά τον σεισμό των 7 Ρίχτερ που σκότωσε πάνω από 230.000 Αϊτινούς και προκάλεσε ζημιές αντίστοιχες του 120% του ΑΕΠ της χώρας, περισσότεροι από 1,6 εκατ. σεισμόπληκτοι εξακολουθούν να ζουν σε δραματικές συνθήκες, στοιβαγμένοι σε καταυλισμούς χωρίς προοπτική στέγασης.

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν την καταστροφή, οι δωρεές συνέρρεαν. Ενα μέρος τους χρησιμοποιήθηκε με σύνεση για τρόφιμα, περίθαλψη, προσωρινούς καταυλισμούς, πόσιμο νερό, τουαλέτες... αλλά δεν γνωρίζουμε τι ποσό ήταν αυτό (...).

Η επανεγκατάσταση των σεισμοπλήκτων είναι ένα ζήτημα που προκαλεί ανησυχία. Η εποχή των κυκλώνων που χτυπούν την Καραϊβική πλησιάζει. Και θα μπορούσε να είναι καταστροφική. Οι μεγάλοι δωρητές που υποσχέθηκαν (...) 10 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της Αϊτής δεν έχουν κάνει ακόμη τις υποσχέσεις τους πράξη. Μόνο 2% του ποσού αυτού έχει όντως αποδεσμευθεί, από τη Βραζιλία και τη Νορβηγία.

Οι οικονομικές δυσκολίες της Ευρώπης δεν αποτελούν καλό οιωνό για τη γενναιοδωρία της. Τα χρήματα δεν φτάνουν και ο συντονισμός της βοήθειας έχει πολλά κενά. Οι δωρητές επαναλαμβάνουν ότι έγκειται στις αρχές της Αϊτής να σχεδιάσουν και να κατευθύνουν την ανοικοδόμηση. Ωστόσο, στην πράξη οι ΜΚΟ έχουν υποκαταστήσει ορισμένα υπουργεία. (...)

Αυτή η κηδεμονία, προοριζόμενη να μετριάσει τις ελλείψεις του κράτους, συμβάλλει δυστυχώς στην περαιτέρω αποδυνάμωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: