Θερινό ωράριο ελληνικής εφεύρεσης στο Κτηματολόγιο
(Διαβάστε να φρίξετε...)
Του Γιωργου Λιαλιου
Πολίτης, ο οποίος έχει ένα διαμέρισμα στον Πειραιά και σκοπεύει να το πουλήσει, επισκέπτεται, ως οφείλει, το γραφείο κτηματογράφησης για την απαραίτητη βεβαίωση. Ανεβαίνοντας όμως στην είσοδο του γραφείου, τον περιμένει μια μεγάλη απογοήτευση: το γραφείο εξυπηρετεί το κοινό μόνο κάθε Δευτέρα, από τις 8.30 το πρωί έως τις 3.30 το μεσημέρι.
«Καλά, και τις υπόλοιπες ημέρες τι κάνει», αναρωτιέται. Λυπάμαι, αλλά λογική απάντηση δεν υπάρχει. Καλώς ορίσατε στο Εθνικό Κτηματολόγιο, ένα «σύγχρονο εργαλείο», που μεταξύ άλλων «περιορίζει τη γραφειοκρατία και κάνει απλούστερες και ταχύτερες τις διαδικασίες μεταβίβασης της ακίνητης περιουσίας», σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας. Δουλεύοντας, με ελληνικούς ρυθμούς χελώνας μία φορά την εβδομάδα...
Τι έχει συμβεί; Ας ξεκινήσουμε από αυτό το πραγματικά αδιανόητο ωράριο λειτουργίας, που έχουν τα γραφεία κτηματογράφησης αυτή την περίοδο. Τα υποστελεχωμένα γραφεία κτηματογράφησης -71 στην Αττική, 22 στη Θεσσαλονίκη και 42 στην υπόλοιπη Ελλάδα- που αντιστοιχούν στις 107 πόλεις που βρίσκονται σήμερα υπό κτηματογράφηση λειτουργούν σχεδόν στο σύνολό τους με προσωπικό της Κτηματολόγιο Α.Ε. Περίοδος θερινών αδειών, λοιπόν, και η ανώνυμη εταιρεία του Δημοσίου έστειλε το προσωπικό της σε διακοπές, πιθανότατα ελπίζοντας ότι το ίδιο θα πράξουν και όλοι οι κάτοικοι των αστικών κέντρων της χώρας (ας μην ξεχνάμε ότι με το τρέχον πρόγραμμα κτηματογραφούνται όλη η Αττική, η Θεσσαλονίκη και οι όλες πρωτεύουσες νομών). Οι άδειες «ήρθαν και έδεσαν» με την έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα ορισμένα από τα γραφεία να εξυπηρετούν το κοινό… μόλις μια ημέρα την εβδομάδα. Στην οποία φυσικά εκτυλίσσονται σκηνές ΙΚΑ, Εφορίας στο τέλος προθεσμιών, συσσιτίου στην Κατοχή κ.λπ. Αν δεν γνώριζες (ή το πιθανότερο, δεν φανταζόσουν) ότι το γραφείο λειτουργεί μόνο μια μέρα την εβδομάδα, τότε παρακαλώ να περάσεις την επόμενη εβδομάδα. Αν δεν καταφέρεις να εξυπηρετηθείς εκείνη την ημέρα, τότε τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Και έχει ο Θεός.
Επόμενη λογική ερώτηση. Γιατί τα γραφεία κτηματογράφησης είναι τόσο υποστελεχωμένα; Μα γιατί δεν έχει προβλεφθεί ότι θα χρειαζόταν η Κτηματολόγιο Α.Ε. να τα στελεχώσει. Πλην όμως αναγκάστηκε, εξαιτίας του κακού τρόπου με τον οποίο σχεδιάστηκε το νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης. Οπως ίσως γνωρίζουν οι περισσότεροι (τουλάχιστον όσοι έχουν ακίνητη περιουσία σε οποιοδήποτε από τα αστικά κέντρα της Ελλάδας), το 2008 το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα κτηματογράφησης επρόκειτο να χωριστεί σε δύο στάδια: στο πρώτο, το οποίο ολοκληρώθηκε μέχρι το τέλος εκείνης της χρονιάς, όλοι όσοι έχουν κάποιας μορφής ιδιοκτησιακό δικαίωμα στις συγκεκριμένες περιοχές κλήθηκαν να δηλώσουν την περιουσία τους και να πληρώσουν το πρώτο σκέλος του κτηματόσημου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η δεύτερη φάση (που περιλαμβάνει τον νομικό έλεγχο των δηλώσεων, την ανάρτηση των κτηματολογικών πινάκων, την υποβολή αντιρρήσεων και την οριστικοποίηση του κτηματολογίου) θα ξεκινούσε αμέσως μετά, ώστε οι δύο φάσεις να «κλειδώσουν» χρονικά η μια με την άλλη.
Μόνο που, όπως ήταν απολύτως αναμενόμενο από όλους (εκτός από τους ιθύνοντες), αυτό δεν συνέβη. Οι διαγωνισμοί για να βρεθούν οι νέοι μελετητές (που θα αναλάμβαναν τη δεύτερη φάση) καθυστέρησαν τραγικά: αντί να προκηρυχθούν σχεδόν ταυτόχρονα με την πρώτη φάση, ή έστω μέσα στο 2008, άρχισαν να προκηρύσσονται ένα χρόνο αργότερα. Επιπλέον, όπως είθισται στη χώρα μας, με την ανακοίνωση των αναδόχων οι ενστάσεις έπεσαν ως καλοκαιρινή μπόρα. Αποτέλεσμα, από τις 22 μελέτες (δηλαδή ομάδες πόλεων), να έχουν ανατεθεί και ξεκινήσει μόλις… οι έξι!
Ετσι δημιουργήθηκε ένα διόλου ευκαταφρόνητο χρονικό κενό, από τα μέσα του 2009 (οπότε και άρχισαν να παραδίδονται στην Κτηματολόγιο Α.Ε. οι ολοκληρωμένες μελέτες της α΄ φάσης). Μόνο που αφ’ ης στιγμής μια περιοχή κηρύσσεται υπό κτηματογράφηση, αυτομάτως οποιαδήποτε συνδιαλλαγή πρέπει να «περάσει» μέσα από τα γραφεία κτηματογράφησης και όχι πια από τα υποθηκοφυλακεία. Και, δυστυχώς για το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, οι πολίτες δεν σταμάτησαν αυτομάτως όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων, περιμένοντας υπομονετικά πότε η Πολιτεία θα ολοκλήρωνε το πολυδιαφημισμένο έργο της. Δεδομένων των συνθηκών επιστρατεύτηκε η «μητρική» Κτηματολόγιο Α.Ε., που απέσπασε περισσότερους από 100 υπαλλήλους της για να μην κλείσουν τα γραφεία κτηματογράφησης. Τα μόνα γραφεία που λειτουργούν σήμερα όπως θα έπρεπε, είναι εκείνα των 6 μελετών που προχώρησαν: 16 στην Αττική, 7 στη Θεσσαλονίκη και 10 στην υπόλοιπη Ελλάδα (και το κεντρικό κατάστημα του ΟΚΧΕ στην πλατεία Μαβίλης, που εξυπηρετεί καθημερινά όλους). Οι υπόλοιποι, σύμφωνα με την Κτηματολόγιο Α.Ε., θα πρέπει να κάνουν υπομονή έως το τέλος του έτους… Ή καλύτερα, να σπεύσουν στις παραλίες…
πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ,
ΕΛΛΑΔΑ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου