"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Μαρία Αντουανέτα

Του ΠΑΝ. ΤΙΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗ
Μέλους της European Film Academy

Πρωθυπουργέ μου, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Επιτέλους, βρέθηκε ένας αληθινός ηγέτης και μας απoενοχοποίησε για τις διακοπές. Μας είπε μάλιστα ότι δεν τις «συνιστά» απλώς, μα τις «απαιτεί». Ουφ! Κι εγώ που νόμιζα ότι θα θεωρηθώ κηφήνας επειδή θέλω διακοπές. Δεν ξέρετε πόσο με ανακουφίσατε!

Βέβαια, το είπατε για να το ακούσουν οι Ελληνες. Δεν το είπατε για όλους τους Ελληνες. Ομως, έτσι, όπως ήταν όλοι οι συμπατριώτες καθισμένοι στην αποχαύνωση του δελτίου των οκτώ κι άκουσαν τον πρωθυπουργό να λέει προς τους υπουργούς ότι δεν τους συνιστά απλώς τις διακοπές, μα το απαιτεί…

Τι να σας πω, έμεινα και σας έβλεπα. Μα δεν είναι πολύ ωραίο να ακούς τον πρωθυπουργό σου εν μέσω οικονομικής κρίσης και κατάρρευσης των νοικοκυριών να «απαιτεί» διακοπές; Οχι βέβαια από εσένα, αλλά από τους υπουργούς. Προφανώς και τους βουλευτές του. Μα γιατί να μη χαρώ; Αφού αυτοί μας αντιπροσωπεύουν. Ομως είναι ωραίο πράγμα, όπως και να ’χει. «Απαιτώ» να κάνεις διακοπές. Ετσι και δεν κάνεις, αλίμονο σου, καημένε μου!

ΔΙΟΤΙ, ΕΞΗΓΗΣΑΤΕ πρωθυπουργέ μου, κι αυτό είναι το αμέσως επόμενο συγκινητικό (κι από έναν άνθρωπο που μεγάλωσε στην «εξορία», όπως διατείνεστε, γίνεται διπλά συγκινητικό), πως κουραστήκατε όλοι στην κυβέρνηση κι οφείλετε στους εαυτούς σας τις διακοπές. Τι είστε εσείς; Κηφήνες (να το πάλι!) σαν τους υπόλοιπους Ελληνες; Που έχουν το θράσος να θέλουν και διακοπές;

Πολύ καλά κάνατε, κυρίως για τη μέρα που το διαλέξατε. Ηταν η μέρα που είχαν πάει εκείνοι οι… υπάνθρωποι, οι «πώς τους λέτε εσείς εδώ, γιατί δεν θυμάμαι πώς τους λέμε εμείς εκεί» (αθάνατη «Θεία από το Σικάγο»), οι συνταξιούχοι ντε, να πάρουν επίδομα αδείας. Και διαμαρτύρονταν κι από πάνω. Κοτζάμ 200άρι.

Για να μη σας κουράζω, πρωθυπουργέ μου, μετά από τόσα ταξίδια και τόσο κανό, καλά έκαναν οι σύμβουλοί σας και δεν σας είπαν τίποτα για τη Μαρία Αντουανέτα, διότι εσείς είστε σοσιαλιστής, δεν είστε βασιλικός. Κι εκείνη όμως η δόλια στην εξορία έζησε, όπως εσείς. Μακριά από το σπιτάκι της, στην Αυστρία. Κι έτσι, δεν είχε η κακομοιρούλα επαφή με το περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: