"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο Εβρος... στέλνει βιβλιοθήκες στην Ξάνθη

Απο την Δήμητρα Ρουμπούλα

Aπό τις λίγες φορές που μια θετική εμπειρία δεν χάνεται, αντιθέτως αξιοποιείται. Το ΥΠΠΟΤ αποφάσισε να επεκτείνει στον νομό Ξάνθης την προγραμματική σύμβαση για την «Προώθηση της ανάγνωσης και τον εκσυγχρονισμό των βιβλιοθηκών» που εφαρμόστηκε στον Νομό Εβρου με πολύ θετικά αποτελέσματα.

Στην παρουσίασή τους στις αρχές του 2010 πραγματικά εντυπωσίασαν και έπεισαν (αυτούς που πρέπει) ότι όταν κάτι γίνεται με οργάνωση, προγραμματισμό, μεράκι και όραμα, τότε το αποτέλεσμα θα αποζημιώνει τις προσπάθειες και τα χρήματα. Τότε είχε επισημανθεί ότι αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα, με αυτά τα αποτελέσματα, δεν πρέπει να πάνε χαμένα.

Η εικόνα των βιβλιοθηκών του Νομού Εβρου και η αναγνωσιμότητα είχε εντελώς αλλάξει μετά την υλοποίηση του προγράμματος (προγραμματική σύμβαση 1997, ανάμεσα σε ΥΠΠΟ, ΕΚΕΒΙ, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εβρου, ΤΕΔΚ και 12 ΟΤΑ Εβρου που διαχειρίζονται βιβλιοθήκες).

Οι υπάρχουσες βιβλιοθήκες αναβαθμίστηκαν κι εκσυγχρονίστηκαν, ενώ ιδρύθηκαν νέες, δημιουργώντας ένα δίκτυο 24 ζωντανών βιβλιοθηκών, που καλύπτει και απομονωμένες περιοχές του Εβρου και αγγίζει ακόμη και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως σε νοσοκομεία. Οσο για το ποσοστό των μελών των βιβλιοθηκών, αυτό αυξήθηκε από 1,93% του πληθυσμού, όπως είχε καταμετρηθεί το 1996, σε 23,18% το 2009.

Για την επέκταση του προγράμματος στον Νομό Ξάνθης, το ΥΠΠΟΤ συμμετέχει με 50.000 ευρώ, μέσω του ΕΚΕΒΙ και πέραν του τακτικού προϋπολογισμού του, για τον πρώτο χρόνο υλοποίησης του προγράμματος (2010-2011) και ως την υπογραφή της νέας προγραμματικής σύμβασης. Το ΕΚΕΒΙ δεσμεύεται να κάνει όλες τις επαφές ώστε να προχωρήσει στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης, στην οποία θα ορίζονται οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των συμβαλλομένων μερών, όπως είχε συμβεί και με τον Δήμο Εβρου.

Επίσης, θα συμμετέχει με δράσεις, από τον κεντρικό του σχεδιασμό -επισκέψεις συγγραφέων σε σχολεία, εκθέσεις- αφιερώματα σε λογοτέχνες, διεύρυνση στον Νομό Ξάνθης του ερευνητικού δείγματος πανελληνίων ερευνών αναγνωστικής συμπεριφοράς κ.λπ.

πηγη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: