"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Φουντώνει η μάχη του παρασκηνίου

Γράφει ο Mιχάλης Iγνατίου

Οι Τούρκοι διπλωμάτες περιγράφουν τη σκηνή ως εξής: Η συζήτηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Τουρκίας είχε ανάψει. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου απαιτούσε από την ομόλογό του να καταδικάσει με ισχυρό τρόπο την επίθεση του Ισραήλ εναντίον των πλοίων που μετέφεραν βοήθεια στη Γάζα. Η κ. Κλίντον προσπαθούσε να κατεβάσει τους τόνους, υποστηρίζοντας με προσοχή το Ισραήλ. Οπότε ο Τούρκος υπουργός -σύμφωνα πάντα με τους διπλωμάτες του που διέρρευσαν την πληροφορία- χτύπησε το χέρι στο τραπέζι και είπε στην Αμερικανίδα υπουργό ότι «υποστηρίζετε ένα κράτος-δολοφόνο». Και προσέθεσε: «Κανένα κράτος δεν πρέπει να νομίζει ότι είναι πάνω από τους νόμους».

Κοιτάξτε ποιος μιλά...

Οι Αμερικανοί προσφέρουν μια διαφορετική εικόνα. Ετσι απλά θα σας το πω, είπε ένας αξιωματούχος: Δεν βρέθηκε κανείς μέχρι τώρα συνομιλητής της υπουργού μας που χτύπησε το χέρι στο τραπέζι...

Είτε συνέβη το περιστατικό της 14ης Ιουνίου είτε όχι, αυτό που έχει σημασία είναι ότι η μάχη του παρασκηνίου μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ βρίσκεται στο ζενίθ της. Εκτοξεύονται καταγγελίες με χαρακτηρισμούς που ξεπερνούν και τις ύβρεις που ακούγονταν στην παλιά 42η οδό του Μανχάταν, όταν έλεγχαν την περιοχή οι προστάτες και η μαφία. Δεν είναι καθόλου υπερβολή να υποστηρίξει κανείς πως με τα σημερινά πάντα δεδομένα οι δύο χώρες δεν θα μπορέσουν να συνεργαστούν ξανά. Βέβαια, στην πολιτική και τη διπλωματία ο εχθρός που ήταν φίλος μπορεί να ξαναγίνει φίλος. Και ανάποδα. Στο Κογκρέσο η κατάσταση για την Αγκυρα περιγράφεται ως «απόλυτα εχθρική».

Στα μέσα της εβδομάδας ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επισκέφθηκε το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Φαίνεται ότι προτίμησε να περπατήσει σε τεντωμένο σχοινί και απέφυγε να εκμεταλλευθεί την τουρκο-ισραηλινή διαμάχη. Είναι δικαιολογημένος ο προβληματισμός μας εάν έτσι έχουν τα πράγματα. Διότι είναι η μοναδική ευκαιρία της Ελλάδας να κερδίσει λίγους πόντους στα κέντρα αποφάσεων της Ουάσιγκτον που ελέγχονται από τους Εβραιοαμερικανούς και οι οποίοι απέδειξαν πως κόβουν το χέρι που τους χτυπά...

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: