"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ιράκ: 6.000 εκτελεσμένοι μέσα σε 5 χρόνια

Του ΝΑΣΙΜ ΑΛΑΤΡΑΣ

Στο Ιράκ εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, τα τελευταία πέντε χρόνια, πάνω από 6.000 πολίτες.

Ο υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράκ -ναι, υπάρχει εκεί τέτοιο υπουργείο- Ουιζντάν Μιχαΐλ δήλωσε στην ιρακινή εφημερίδα «Αλ-Σαμπάχ», ότι «τα ιρακινά δικαστήρια εξέδωσαν τα τελευταία πέντε χρόνια 12.000 θανατικές καταδίκες». Οι περισσότερες καταδίκες, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, εφαρμόστηκαν.

Ο Αλ-Σέχλι, πρώην μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ιρακινής Βουλής, δήλωσε ότι «πολύ πιθανόν ο αριθμός των εκτελεσθέντων να είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που δίνουν οι ιρακινές αρχές». Ο Αλ-Σέχλι, που μιλούσε σε αραβικό τηλεοπτικό κανάλι, είπε ότι δεν τον συγκλονίζουν τα στοιχεία που δίνει η κυβέρνηση γιατί είναι «επίσημα» και διευκρίνισε: «Στα μυστικά κρατητήρια έγιναν εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες». Ο Αλ-Σέχλι είπε ότι σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο για τη Δικαιοσύνη, «στο Ιράκ εκτελούνται κάθε μέρα τουλάχιστον 7 πολίτες».

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: