"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο αρχιβασανιστής των Χµερ

Ακίνητος και σιωπηλός στάθηκε πίσω από το αλεξίσφαιρο τζάµι που τον προστάτευε στο δικαστήριο της Πνοµ Πενχ, ο Κανγκ Γκουεκ Ιβ ή «Ντουκ», ο διαβόητος αρχιβασανιστής των Ερυθρών Χµερ, ακούγοντας την καταδίκη του σε κάθειρξη 30 ετών.

Η καταδίκη του «Ντουκ» είναι ιστορική, καθώς είναι η πρώτη ετυµηγορία που εκδίδεται 30 χρόνια µετά την πτώση του αιµατηρού καθεστώτος του Πολ Ποτ στην πρώτη δίκη, µε τη συνεργασία του ΟΗΕ, για τα εγκλήµατα των Ερυθρών Χµερ εναντίον της ανθρωπότητας που κόστισαν τη ζωή σε 1,7 εκατ. Καµποτζιανούς.

Ο 67χρονος «Ντουκ» ήταν διευθυντής της περίφηµης φυλακής Τουόλ Σλενγκ, ενός κέντρου ανάκρισης και βασανιστηρίων το οποίο έγινε το σύµβολο του τρόµου που προκάλεσε το καθεστώς του Πολ Ποτ. Το 1975, το οποίο ονόµασαν «Ετος Μηδέν», οι Χµερ κατέλαβαν την εξουσία και έστειλαν χιλιάδες ανθρώπους από τις πόλεις στα «λιβάδια του θανάτου», όπου πέθαιναν κάτω από φρικτές συνθήκες. Μεταξύ 1975 και 1979 περισσότεροι από 17.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά που πέρασαν από τη φυλακή αυτή υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια και εκτελέστηκαν. Επέζησαν µόνο 14, τρεις εκ των οποίων υπέβαλλαν ερωτήµατα στον κατηγορούµενο κατά τη διάρκεια της δίκης. Ως µάρτυρες κλήθηκαν επίσης φύλακες της Τουόλ Σλενγκ οι οποίοι περιέγραψαν πως εκπαιδεύονταν να σκοτώνουν µε ένα απλό χτύπηµα στον αυχένα µε λοστό καθώς τα θύµατα ήταν γονατισµένα µπροστά σε µεγάλους λάκκους, µε τα χέρια δεµένα. Μετά έκοβαν τον λαιµό τους για να σιγουρευτούν ότι πέθαναν.

Μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, την ώρα της ανακοίνωσης της απόφασης βρίσκονταν και οι τρεις επιζώντες των βασανιστηρίων, οι οποίοι µαζί µε εκατοντάδες άλλους ξέσπασαν σε χειροκροτήµατα ενώ εκατοµµύρια συµπατριώτες τους παρακολουθούσαν την έκβαση της δίκης από γιγαντοοθόνες που ήταν στηµένες σε πλατείες πόλεων και χωριών της Καµπότζης. Αρχικά στον «Ντουκ», ο οποίος πριν να αναλάβει τη διοίκηση του στρατοπέδου ήταν διευθυντής σχολείου, επιβλήθηκε κάθειρξη 35 ετών, όµως τελικά το δικαστήριο µείωσε την ποινή του σε 30 χρόνια, καθώς δέχθηκε το επιχείρηµα ότι είχε κρατηθεί παράνοµα για πολλά χρόνια προτού αρχίσει η δίκη. Οι δεσµοφύλακές του περιγράφουν τον «Ντουκ» ως «τρελό» και όπως δήλωσε ο δικηγόρος του ενηµερώθηκε ότι θα αφεθεί ελεύθερος σε 19 χρόνια εάν δεν ασκήσει έφεση.

Η δίκη έφερε πάλι στο φως της επικαιρότητας τα εγκλήµατα των Ερυθρών Χµερ, µια οδυνηρή περίοδο στην ιστορία της Καµπότζης. «Τα όσα υποφέραµε είναι πολύ οδυνηρά για να τα περιγράψουµε» δήλωσε ένας από τους επιζήσαντες. «Είναι πολύ δύσκολο να συµφιλιωθούµε. Δεν µπορούµε να ζητήσουµε πίσω τα χρόνια που χάσαµε, υποφέροντας φρικτά βασανιστήρια. Πρέπει να βρούµε έναν τρόπο να αφήσουµε όλο αυτό τον θυµό πίσω µας. Δεν είναι εύκολο. Ποια ποινή όµως είναι αρκετή για κάποιον που δολοφόνησε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους;».

πηγη ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: