"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η Γερμανία αρνήθηκε να υπογράψει τη διεθνή συμφωνία για τις τράπεζες

Από την ZEZA ZHKOY

Οι νέοι κανόνες επάρκειας κεφαλαίων των τραπεζών «Βασιλεία ΙΙΙ», στους οποίους κατέληξε η Επιτροπή της Βασιλείας, ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις ετών, δεν αρέσουν στη Γερμανία, επειδή δεν ταιριάζουν με το τραπεζικό μοντέλο της χώρας! Αυτό εμμέσως –πλην σαφώς– υποστηρίζει η Γερμανία αρνούμενη να υπογράψει τη διεθνή συμφωνία που επήλθε. Να επισημανθεί ότι είναι η μοναδική χώρα ανάμεσα στις 27 χώρες-μέλη της Επιτροπής που αρνήθηκε να την υπογράψει, με το αίτημα ότι χρειάζεται χρόνο για να τη μελετήσει!

Και λέει «ξεκινήστε χωρίς εμένα τη μεταρρύθμιση»... Τόσο απλά.

Η κρίση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος έδειξε ότι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν και οι υφιστάμενοι εποπτικοί θεσμοί έχουν αποτύχει. Είναι ανεπαρκείς να ελέγχουν και να αποτρέπουν τις κρίσεις, που οδηγούν σε καταστροφή την παγκόσμια οικονομία. Ομως, η νέα αρχιτεκτονική, οι πολιτικές εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα πρέπει να λάβουν υπόψη το τραπεζικό σύστημα της Γερμανίας. Αυτό είναι το αίτημα της Μέρκελ. Και έχει την ισχύ να το επιβάλει; Ενδιαφέρον.

Μια σειρά μεταρρυθμίσεων στον τραπεζικό κλάδο από κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς, όπως η αύξηση των ορίων κεφαλαιακής επάρκειας – οι τράπεζες μέχρι τις αρχές του 2018 υποχρεούνται να διαθέτουν 3 δολάρια για κάθε 100 που έχουν δανείσει. Η Γερμανία οχυρώνεται πίσω από την έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικής (IIF), που προβλέπει ότι οι νέες ρυθμίσεις του τραπεζικού τομέα ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Το επιχείρημα ότι οι νέοι διεθνείς κανόνες βάσει των οποίων οι τράπεζες αναγκάζονται να αποταμιεύουν περισσότερα κεφάλαια, ενδέχεται να κρατήσουν την Ευρωζώνη σε ύφεση ή κοντά σε ύφεση μέσα στο 2014, είναι το γερμανικό μότο.

Σύμφωνα με την έκθεση, το προτεινόμενο πλαίσιο κεφαλαιακής επάρκειας «Βασιλεία ΙΙΙ» θα περιορίσει τα κέρδη και την ανάπτυξη των κεφαλαίων των τραπεζών της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να πληγεί η οικονομία και να αποτραπεί η δημιουργία έως και πέντε εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στα 16 κράτη-μέλη που χρησιμοποιούν το ευρώ.

Στον απόηχο της οικονομικής κρίσης που βύθισε σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία, η διεθνής κοινότητα επεξεργάζεται την υιοθέτηση αυστηρότερων κανόνων για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Στα μέτρα που βρίσκονται υπό εξέταση περιλαμβάνονται και οι αυστηρότερες απαιτήσεις ρευστότητας και κεφαλαίων.

«Τονίζω ότι θεωρούμε την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων γενικώς σωστή», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της πανίσχυρης γερμανικής τράπεζας Deutchebank, Τζόζεφ Ακερμαν, ωστόσο, «θα είναι όμως αποτυχία αν υπονομεύσουν (τα μέτρα) την εύθραυστη οικονομική ανάπτυξη».

Ο κ. Ακερμαν υποστηρίζει, επίσης, ότι η αύξηση του κόστους για την ανεύρεση κεφαλαίων μετατοπίζεται στους πελάτες, επηρεάζοντας με τη σειρά του το επίπεδο αύξησης κεφαλαίων στην οικονομία. «Κάποια από τα προτεινόμενα μέτρα απαιτούν από τις τράπεζες να εγκαταλείψουν μέρος των κεφαλαίων τους, κάτι το οποίο σημαίνει μείωση του μεγέθους των δανείων που είναι σε θέση να χορηγήσουν στην οικονομία», έχει επισημάνει.

Τα συγκεκριμένα σχόλια τόσο από τον κ. Ακερμαν όσο και από άλλους τραπεζίτες του διεθνούς τραπεζικού συστήματος βασίστηκαν στην έκθεση του IIF, βάσει της οποίας, αν εφαρμοστούν οι διεθνείς τραπεζικοί κανόνες που προβλέπει το πλαίσιο «Βασιλεία ΙΙΙ», οι εκτιμήσεις για το επίπεδο του ΑΕΠ στις ΗΠΑ, στη Ζώνη του Ευρώ και στην Ιαπωνία εμφανίζονται χαμηλότερες κατά 3,1% απ’ ό,τι θα ήταν κανονικά έως το 2015. Ως αποτέλεσμα, υποστηρίζεται στην έκθεση, θα δημιουργηθούν σε διάστημα πέντε ετών περίπου 9,7 εκατομμύρια λιγότερες θέσεις εργασίας απ’ ό,τι θα δημιουργούνταν αν δεν ίσχυε το νέο πλαίσιο.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών, εξάλλου, οι κανόνες της «Βασιλείας» θα αναγκάσουν τις τράπεζες να αυξήσουν το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες της Ευρωζώνης σχεδόν 1% κατά μέσον όρο.

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: