"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ανεξαρτησία Κοσόβου: Ερμηνεύουν την απόφαση όπως τους βολεύει...

Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ

Και μετά το Κόσοβο, ποιος; Το ερώτημα που επλανάτο στον αέρα από τη στιγμή ακόμα της κήρυξης ανεξαρτησίας του, το 2008, κατέβηκε απειλητικά χαμηλά τις τελευταίες ημέρες, μετά τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που έκρινε ότι το διεθνές δίκαιο δεν απαγορεύει τέτοιου είδους ενέργειες.

Δεν νομιμοποιεί το κράτος του Κοσόβου ως κυρίαρχη οντότητα, όμως, όπως επισημαίνει σε πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυσή του στην «International Herald Tribune» ένας ειδήμων της περιοχής, ο Μίσα Γκλένι -που πιστεύει ότι ΗΠΑ και Ρωσία πρέπει να μείνουν μακριά από την υπόθεση και να αφήσουν Σερβία και Κόσοβο να λύσουν το θέμα ίσως με τη διακριτική βοήθεια της Ε.Ε.- «η αίσθηση είναι το παν και η αίσθηση εδώ είναι ότι το δικαστήριο απεφάνθη υπέρ του Κοσόβου, κάτι που είναι πιθανόν να πυροδοτήσει αναγνώριση της ανεξαρτησίας του και από άλλα κράτη».

Αυτή είναι η πρώτη, άμεση συνέπεια. Η άλλη είναι η πιθανότητα να ενθαρρυνθούν και άλλες περιοχές με αποσχιστικές τάσεις, που αδημονούσαν για την ετυμηγορία, να προβούν σε μονομερείς ενέργειες κήρυξης ανεξαρτησίας ή σε μια πιο σταδιακή προσέγγιση στην ενίσχυση της νομικής επιχειρηματολογίας τους προς αυτήν την κατεύθυνση. Πολλά κράτη, έγραφε η «Repubblica» σε κύριο άρθρο της, έχουν καταληφθεί από τον «φόβο της μετάδοσης». Σαν να είχε η κήρυξη ανεξαρτησίας χαρακτηριστικά επιδημίας. Μήπως όμως έχει; Μήπως οι φυγόκεντρες δυνάμεις ενισχυθούν; Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Νότια Οσετία, Αμπχαζία...

Οι ενδιαφερόμενες χώρες ερμηνεύουν τη δικαστική απόφαση κατά βούληση και τοποθετούνται αναλόγως. Φοβούμενη «μετάδοση» σε Καταλονία και Χώρα των Βάσκων, η Ισπανία δεν αναγνωρίζει ανεξαρτησία του Κοσόβου. Η Ρουμανία αγωνιά για το ενδεχόμενο να ζητήσει η ουγγρική μειονότητα αυτονομία, ενώ η Κύπρος επιμένει στον «σεβασμό της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας». Εχει ενδιαφέρον ότι στην Τουρκία, με αφορμή το Κόσοβο, η συζήτηση στον Τύπο άγγιξε την περίπτωση του κατεχόμενου βόρειου τμήματος της Κύπρου αλλά και τις κουρδικές περιοχές.

«Το Κόσοβο ήταν αυτόνομη περιοχή ακόμα και όταν αποτελούσε μέρος της Γιουγκοσλαβίας», παρατήρησε ο ερευνητής του τουρκικού think tank USAK, Μουζαφέρ Βατάνσεβερ, στην εφημερίδα «Hurriyet Daily News», «στην περίπτωση των Κούρδων όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο, γιατί ήταν ανέκαθεν μέρος ενός ενιαίου κράτους».

Δεν είναι όμως ανάλογη η ανάγνωσή του για την Κύπρο. «Με την κυπριακή υπόθεση υπάρχουν ομοιότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία στο μέλλον», εκτιμά. Μια άλλη αναλύτρια τουρκικού κέντρου μελετών, του TURKSAM, θεωρεί ότι άνοιξε ο δρόμος για διεθνή αναγνώριση των κατεχομένων. «Το δικαστήριο απεφάνθη ότι η ανεξαρτησία (του Κοσόβου) δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Πιστεύω ότι άνοιξε ένα νέο παράθυρο για τη βόρεια Κύπρο», λέει η Γκεζντέ Γιασίν, παρατηρώντας μάλλον επικριτικά, ότι «αν η Τουρκία είχε καταβάλει στην Κύπρο τις προσπάθειες που κατέβαλε για το Κόσοβο, η κατάσταση στο νησί θα ήταν διαφορετική».

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: