"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Το πλύσιμο του κοτόπουλου διασπείρει βακτήρια !!!

ΛΟΝΔΙΝΟ Ενα από τα μεγαλύτερα λάθη της... κουζίνας είναι το πλύσιμο του κοτόπουλου πριν από το μαγείρεμα. Σύμφωνα με μελέτη ειδικών του βρετανικού φιλανθρωπικού οργανισμού Which τα τρία τέταρτα των καταναλωτών πλένουν το κοτόπουλο προτού το μαγειρέψουν με κίνδυνο να διασπείρουν βακτήρια στις επιφάνειες εργασίας της κουζίνας σε ακτίνα μέχρι και ενός μέτρου.

Πρόσφατα στοιχεία της βρετανικής Υπηρεσίας Προτύπων Τρο φίμων (FSΑ) έδειξαν ότι τα νωπά πουλερικά που αγοράζονται από κρεοπωλεία και σουπερμάρκετ σε ποσοστό της τάξεως του 65% είναι επιμολυσμένα με το καμπυλοβακτήριο, τον πιο μεγάλο «ένοχο» για τροφικές δηλητηριάσεις, οι οποίες εκδηλώνονται με συμπτώματα όπως η διάρροια και οι κράμπες στο στομάχι.

Ωστόσο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της FSΑ, η λύση για «εξολόθρευση» των επικίνδυνων βακτηρίων που πιθανώς... φιλοξενούνται στο κοτόπουλο δεν είναι το πλύσιμό του πριν από το μαγείρεμα. «Το νερό της βρύσης δεν απομακρύνει τα βακτήρια που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις- αυτό συμβαίνει μόνο με το καλό μαγείρεμα. Πλένοντας το νωπό κοτόπουλο το πιθανότερο που μπορεί να επιτύχει κάποιος είναι να διασπείρει τα μικρόβια στην κουζίνα».



πηγη ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: