Ο.Η.Ε.:Δικαίωμα και όχι εμπόρευμα το πόσιμο νερό
Η πρόσβαση σε καθαρό νερό και συνθήκες υγιεινής είναι «θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα», απεφάνθη ο ΟΗΕ με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Δεκαπέντε χρόνια αφότου ξεκίνησε η συζήτηση για το θέμα, 122 χώρες ψήφισαν υπέρ της πρότασης που προώθησε η Βολιβία και 41 απείχαν.(μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Νορβηγία και η Ιταλία.) Κάθε χρόνο περίπου 1,5 εκατ. παιδιά χάνουν τη ζωή τους από ασθένειες που προκαλούνται εξαιτίας της έλλειψης καθαρού νερού και υγιεινής.
Στο κείμενο της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης αναφέρεται ότι 844 εκατ. άνθρωποι σε όλον τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο καθαρό νερό, ενώ πάνω από 2,6 δισεκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις στοιχειώδους υγιεινής. Υπενθυμίζει επίσης την υπόσχεση που έδωσαν τα κράτη το 2000, στο πλαίσιο των Στόχων της Χιλιετίας για την ανάπτυξη, να έχουν μειώσει ώς το 2015 στο μισό το ποσοστό των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και υγιεινή. Τα κράτη αλλά και οι διεθνείς οργανισμοί καλούνται να «ενισχύσουν τις προσπάθειές τους» προς αυτή την κατεύθυνση, παράσχοντας οικονομική και τεχνολογική βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η τελευταία έκθεση για την πρόοδο που έχει συντελεστεί ως προς την πλήρωση των Στόχων της Χιλιετίας ανέφερε ότι «με το μισό του πληθυσμού στις αναπτυσσόμενες περιοχές να ζουν χωρίς συνθήκες υγιεινής, οι στόχοι του 2015 φαίνεται ότι δεν μπορούν να επιτευχθούν». Ομως, «ο κόσμος είναι σε τροχιά για τους στόχους της πρόσβασης σε καθαρό νερό, μολονότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν», κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική και την Ωκεανία.
Το μη δεσμευτικό ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης χαιρέτισε ως «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» τη μακρινή προοπτική μιας συνθήκης για το νερό, η Καναδέζα πρώην σύμβουλος της Γ.Σ. για θέμα νερού -τώρα ακτιβίστρια- Μοντ Μπάρλοου. Επιτέθηκε όμως κατά των χωρών που απείχαν, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ και ο Καναδάς. «Ξέρουν ότι αν πουν πως πρόκειται για ανθρώπινο δικαίωμα, αυτό θα έρχεται σε αντίθεση με τη βούλησή τους να αντιμετωπίζουν (το καθαρό νερό) ως εμπόρευμα», κατήγγειλε. Ο Αμερικανός διπλωμάτης Τζον Σάμις είπε στη Γ.Σ. ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται στην εξεύρεση λύσεων αναφορικά με τις προκλήσεις γύρω από το νερό, αλλά το ψήφισμα «περιγράφει ένα δικαίωμα στο νερό και την υγιεινή με τρόπο τέτοιο που δεν αντικατοπτρίζει το υφιστάμενο διεθνές δίκαιο».
(Πηγές: Γαλλικό, BBC, Πρες Ασοσιέσιον)
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,
ΚΟΣΜΟΣ,
ΟΗΕ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου