"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Νοητική προπόνηση για αγέραστο εγκέφαλο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Η νοητική «προπόνηση» μπορεί να κρατήσει τον εγκέφαλο για πάντα νέο, σύμφωνα με μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο. Οπως είδαν οι ερευνητές ύστερα από πειράματα σε ηλικιωμένα ποντίκια, απλές νοητικές ασκήσεις όχι μόνο προλαμβάνουν, αλλά ακόμη και... σβήνουν τα «αποτυπώματα» που αφήνει ο χρόνος στον εγκέφαλο.

Συγκεκριμένα, όπως έδειξαν τα πειράματα, όταν τα ζώα εξασκήθηκαν επί έναν μήνα στο να διακρίνουν διαφορετικούς ήχους, εμφάνισαν αλλαγές τόσο στη δομή όσο και στη λειτουργία των περιοχών του εγκεφάλου που συνδέονται με την επεξεργασία των ήχων. Μάλιστα αυτού του είδους η... προπόνηση οδήγησε σε αύξηση κατά 20% στο κέντρο ακοής του εγκεφάλου των ανασταλτικών νευρώνων οι οποίοι καταστέλλουν τους εξωτερικούς ήχους (οι νευρώνες αυτοί εμφανίζουν μείωση στα ηλικιωμένα άτομα, με αποτέλεσμα να μην καθίσταται δυνατόν να διαχωρίζουν τις φωνές όταν υπάρχουν άλλοι ήχοι υποβάθρου).

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ηλικιωμένα ζώα απέκτησαν μέσω της εξάσκησης ίδιο αριθμό ανασταλτικών νευρώνων με τα νεαρά. Παράλληλα η εξάσκηση βελτίωσε την ποιότητα της μυελίνης, της ουσίας που περιβάλλει τους νευρώνες, διευκολύνοντας την επικοινωνία μεταξύ τους.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των νοητικών ικανοτήτων και του ανθρώπου.

πηγη ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: