"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ενας «Σέρπικο» από τη Ρωσία

Φοράει τη στολή του, στήνεται µπροστά σε µια κάµερα και απευθύνεται στον πρωθυπουργό της χώρας του. Είναι ένας ασήµαντος αστυνοµικός, από µια ασήµαντη πόλη. Τα λόγια του όµως θα προκαλέσουν σάλο.
«Πώς είναι δυνατόν να δωροδοκείται ένας αστυνοµικός διευθυντής; Εχετε αντιληφθεί πού οδηγείται η κοινωνία µας; Ανέφερα στον προϊστάµενό µου ότι το Σώµα είναι διεφθαρµένο. Κι εκείνος µου απάντησε ότι δεν µπορεί να βάλει τέλος. Δεν φοβάµαι να παραιτηθώ. Ονοµάζοµαι Ντιµόφσκι Αλεξέι Αλεξάντροβιτς».

Τον περασµένο Νοέµβριο, ο αστυνοµικός διευθυντής από το Νοβοροσίσκ εξέθετε τη νοσηρή κατάσταση που επικρατεί στους κόλπους της ρωσικής αστυνοµίας στον πρωθυπουργό Βλαντίµιρ Πούτιν, ζητώντας τη συνδροµή του.

Στη συνέχεια ανήρτησε το βίντεο στο ΥouΤube και ένα ολόκληρο έθνος, εξαγριωµένο από τις ανοµίες της αστυνοµίας, το παρακολούθησε µε κοµµένη την ανάσα. Τα βίντεο έκαναν πάνω από δύο εκατοµµύρια χτυπήµατα προσδίδοντας στον Ντιµόφσκι µια φήµη ανάλογη του έντιµου αστυνοµικού Φρανκ Σέρπικο, που το 1970 κατήγγειλε τη διαφθορά του αστυνοµικού σώµατος στη Νέα Υόρκη.

Ο ρώσος αστυνοµικός διευθυντής ήταν ένας άνθρωπος που γνώριζε τα πράγµατα εκ των έσω: τις πληρωµές, µικρές και µεγάλες, τις παράνοµες συλλήψεις µε σκοπό την απόσπαση χρηµά των, τους αρχηγούς της αστυνοµίας µε τα πολυτελή αυτοκίνητα και τις βίλες, χτισµένες πάνω στους ταπεινούς κρατικούς µισθούς.

Παρά τη µεγάλη απήχηση που είχαν τα δύο βίντεο, ο Πούτιν αγνόησε τις καταγγελίες του Ντιµόφσκι. Η αντίδραση των τοπικών αρχών ήταν άµεση. Ο 32χρονος αστυνοµικός απολύθηκε αµέσως. Η αστυνοµία δεν ανέκρινε µό νο τον ίδιο, αλλά και τους συγγενείς και τους φίλους του. Η γυναίκα του, που ήταν τότε εννέα µηνών έγκυος, υποστήριξε πως κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι τους, οι αστυνοµικοί επιχείρησαν να κρύψουν ναρκωτικά για να τον ενοχοποιήσουν. Τον Ιανουάριο συνελήφθη για προσβολή του Σώµατος και κατάχρηση  ασήµαντου  χρηµατικού ποσού πριν από χρόνια.

Στη φυλακή ήταν αποµονωµένος και οι κατήγοροί του επέµεναν να υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση. Καθώς όµως η υπόθεση εξελισσό ταν σε φιάσκο, έξι εβδοµάδες αργότερα αφέθη κε ελεύθερος και οι κατηγορίες εναντίον του αποσύρθηκαν.

Αν και είχε µια πολλά υποσχόµενη καριέρα, ως αστυνοµικός διευθυντής ο Ντιµόφσκι έπαιρνε περίπου 350 ευρώ. Οπως υποστηρίζει, οι αρχές γνωρίζουν ότι µε τόσο χαµηλούς µισθούς οι υπάλληλοι αναγκάζονται να αναζητήσουν άλλους πόρους.Ο ίδιος παραδέχεται ότι έπαιρνε µικρά ποσά  15 ευρώ κάθε φορά. Αυτή όµως είναι και η ου σία κατά τον Ντιµόφσκι: η διαφθορά έχει πάρει διαστάσεις πανδηµίας.

πηγη ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: