"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Πολιτιστικές» ανταλλαγές τηλεοπτικών πρωινάδικων

Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ

Οταν στο Βορρά το θερμόμετρο ανεβαίνει στους 35 βαθμούς, αρχίζεις και έχεις περιέργες ιδέες.
Οπως, τι θα συνέβαινε αν αποφάσιζε ένα βελγικό ή γαλλικό κανάλι να ανταλλάξει το πρωινό πρόγραμμά του με ένα ελληνικό, στο όνομα των ευρωπαϊκών «πολιτιστικών» ανταλλαγών. Με υπότιτλους και χωρίς να προειδοποιηθούν οι τηλεθεατές και των δύο πλευρών. Μόνο για ένα πρωινό... Και άφησα τη φαντασία μου να δουλέψει...

Φαντάστηκα, λοιπόν, τι θα συμβεί αν ένας ανύποπτος Βέλγος, Γάλλος ή Ολλανδός τηλεθεατής πατήσει μετά τον πρωινό καφέ του το χειριστήριο της τηλεόρασης και ξαφνικά βρεθεί στο μαγικό κόσμο των αθηναϊκών τηλεοπτικών πρωινάδικων. Κατ' αρχάς θα υποστεί ένα ακουστικό σοκ... Υστερικές κραυγές, λες και έχει επέλθει η συντέλεια του κόσμου από τους παρουσιαστές, οι οποίοι προσπαθούν να σχολιάσουν την καθημερινή επικαιρότητα. Συχνά, έχουν καλεσμένους, κυρίως πολιτικούς, οι οποίοι συνήθως βγάζουν και αυτοί άναρθρες και υστερικές κραυγές στη δήθεν συζήτηση που υποτίθεται ότι καθοδηγούν οι παρουσιαστές.

Δεύτερο σοκ: το χαμηλό επίπεδο των συζητήσεων (είπαμε, θα υπάρχουν υπότιτλοι). Αυτό που επιδιώκεται συνήθως από τους παρουσιαστές και τους προσκεκλημένους τους είναι να γίνεται «χαβαλές», ο οποίος, όμως, είναι εκνευριστικά κακόγουστος.

Ας πάμε στην άλλη πλευρά. Τι θα δει ο Ελληνας τηλεθεατής στα πρωινάδικα των βελγικών ή γαλλικών καναλιών; Παρέλαση πολιτικών δεν υπάρχει σε κανένα. Ενα συνοπτικό δελτίο ειδήσεων νωρίς και μέχρι εκεί. Στη συνέχεια, ακολουθούν διάφορες διαφημιστικές εκπομπές τηλεπωλήσεων οικιακών ειδών και δακρύβρεχτες φτηνές παραγωγές αμερικανικής προέλευσης, που κρατούν επί χρόνια... Η μαγειρική κατέχει επίσης σημαντική θέση πριν από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων. Αλλωστε, όπως και στην Ελλάδα, είναι της μόδας σε όλη την Ευρώπη. Από τις απλές συνταγές ορισμένων σεφ μέχρι το γαστρονομικό οδοιπορικό σε διάφορες περιοχές ή χώρες, η μαγειρική κερδίζει συνεχώς τηλεθεατές, πολλοί εκ των οποίων ακολουθούν στη συνέχεια ιδιωτικά μαθήματα.

Το απόγευμα, αλλά και συχνά το βράδυ, κυριαρχούν παντού οι αμερικανικές παραγωγές (series). Πρόκειται για ένα τεράστιο «οπλοστάσιο» των Αμερικανών, που πωλείται σαν μικρά ψωμάκια στα κανάλια. Κάτι προσπαθούν να κάνουν από ευρωπαϊκής πλευράς οι Γάλλοι και οι Γερμανοί, αλλά φαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολο να τους ανταγωνιστούν. Ακόμη και οι κινηματογραφικές ταινίες έχουν μειωθεί στη μικρή οθόνη, αλλά και όσες προβάλλονται είναι ως επί το πλείστον αμερικανικής παραγωγής.

Συμπέρασμα: Τώρα που τελείωσε και το Μουντιάλ που ήταν κάποια λύση, είτε βρίσκεστε στην Ελλάδα είτε σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, περιορίστε στο ελάχιστο την τηλεόραση. Ετσι, θα διαφυλάξετε την ηρεμία σας από τις υστερικές κραυγές εγχώριων παρουσιαστών και πολιτικών και θα προστατέψετε το πνεύμα σας από τις νοσηρές αμερικανικές παραγωγές των ευρωπαϊκών καναλιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: