"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ράτσα τρελή κι αδέσποτη...

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ράτσας είναι θέμα επίκαιρο αυτές τις μέρες στην Τουρκία. Τη «ριζική» αυτή λύση, η οποία παρεμπιπτόντως έχει εφαρμοστεί ή επιχειρηθεί κατά περιόδους σε διάφορα σημεία του κόσμου για ράτσες ανθρώπου, βρήκαν οι τουρκικές αρχές για μερικές ράτσες σκυλιών.

Συγκεκριμένα, «απαγορεύτηκαν» ράτσες όπως τα Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro που έχουν κάνει φήμη επιθετικών σκυλιών-δολοφόνων.

Το μέτρο ελήφθη έπειτα από σχετική εισήγηση του τουρκικού υπουργείου περιβάλλοντος και εφαρμόζεται από το υπουργείο Παιδείας. Η δικαιολογία είναι το ότι πρόκειται για «επικίνδυνα και επιθετικά σκυλιά».

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ που σοβαρά θα έπρεπε τούτη τη φορά να τεθεί, προτού «απαγορευτεί» η σκυλίσια ράτσα, είναι το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η ανθρώπινη ράτσα ή τμήμα αυτής. Είναι σαν να λέμε να απαγορευτεί το ανθρώπινο είδος, όταν συλλαμβάνεται ένας εγκληματίας που έχει δολοφονήσει καμιά δεκαριά άτομα με τρόπο φρικτό. Διότι, για παράδειγμα, τα γνωστά Pitbull είναι ένα από τα είδη που χρησιμοποιούνται και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία σε έργα έρευνας και διάσωσης. Υπάρχουν επίσης σκυλιά του είδους αυτού που είναι «αρνιά». Η δύναμη και η εκρηκτικότητα που έχουν τα σκυλιά αυτά προφανώς οδήγησε το ανθρώπινο είδος να τα εκπαιδεύσει και να τα μετατρέψει σε φονιάδες. Και όχι όλα. Οπως διάφοροι «επικίνδυνοι» μετατρέπουν σε φονιάδες ακόμη και τσοπανόσκυλα.

Η ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ όμως που σφραγίζει το μέτρο και την εφαρμογή του δεν περιορίζεται στην έννοια της απαγόρευσης ράτσας. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα «συλληφθούν» όλα τα σκυλιά από τις τέσσερις αυτές ράτσες και πως θα επιβληθεί στους «ιδιοκτήτες» πρόστιμο περίπου 1.700 ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν ένα μεγάλο μέρος των «επικίνδυνων» που είχαν «επικίνδυνα σκυλιά» να αμολήσουν τα σκυλιά τους στους δρόμους για να γλιτώσουν το πρόστιμο. Ηδη προχθές υπήρξε επεισόδιο με ένα από αυτά τα αδέσποτα Pitbull, το οποίο επιτέθηκε σε ανήλικο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος προσπάθησε να τα μαζέψει τα πράγματα, δηλώνοντας ότι τελικά θα «συλληφθούν» μόνο τα αδέσποτα και όχι τα κατοικίδια. Πράγμα που σημαίνει ότι έβγαλαν την εγκύκλιο για να αμολήσουν οι επικίνδυνοι τα σκυλιά τους έτσι ώστε να τα μαζέψουν.

ΗΔΗ ο δικηγορικός σύλλογος της Αγκυρας ετοιμάζεται να προσφύγει στο δικαστήριο εναντίον του μέτρου που εφαρμόζεται. Και να φανταστεί κανείς ότι με την αλλαγή που είχε γίνει πριν από έξι χρόνια στον νόμο περί ζώων είχε αναφερθεί ρητά ότι απαγορεύεται η εισαγωγή και αναπαραγωγή σκυλιών από τις τέσσερις αυτές ράτσες. Διάταξη που δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Ανεξάρτητα από αυτό, όμως, ο δικηγορικός σύλλογος δηλώνει ότι ο έλεγχος πρέπει να γίνει σχετικά με την εκπαίδευση των σκυλιών, πράγμα που λειτουργεί εντελώς ανεξέλεγκτα.

ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: