"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Το Ιράκ θα... εκθρονίσει τη Σαουδική Αραβία

Τη θέση της Σαουδικής Αραβίας στην κορυφή των μεγαλύτερων παραγωγών πετρελαίου αναμένεται να καταλάβει προσεχώς το Ιράκ, εφόσον επαληθευτούν οι νέες προβλέψεις που τετραπλασιάζουν τις ποσότητες εξόρυξης πετρελαίου μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Τα κοιτάσματα πετρελαίου του Ιράκ χαρακτηρίζονται «υπερ-γιγαντιαία» και αναμένεται να επηρεάσουν -πέραν των άλλων- και τις διεθνείς τιμές πετρελαίου, καθώς υπολογίζεται πλέον ότι είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο, αλλά και τα «οικονομικότερα» και «ασφαλέστερα» από άποψη εξόρυξης. Οι διαπιστώσεις αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές μετά την καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού - καταστροφή που πέραν των άλλων πολλαπλασίασε τις ανησυχίες για τις υποθαλάσσιες γεωτρήσεις. Το ιρακινό πετρέλαιο έχει το πλεονέκτημα ότι βρίσκεται στη στεριά και είναι φτηνό στην εξόρυξή του.

Το Ιράκ έχει στόχο να αυξήσει την παραγωγή αργού πετρελαίου από 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την μέρα που είναι σήμερα στα 9,5 εκατομμύρια το 2020 βάσει συμβολαίων που έχει υπογράψει με τις μεγαλύτερες πετρελαιοβιομηχανίες του κόσμου (BP, Royal Dutch Shell, Exxon) τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα η Shell υπέγραψε συμβόλαιο 12,5 δισ. δολαρίων για παραγωγή φυσικού αερίου.

Οπως είναι φυσικό, μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει και την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, με το Ιράκ να είναι ο νικητής και τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν χαμένοι.

Ηταν γνωστό πως το Ιράκ διέθετε μεγάλα πετρελαιοκοιτάσματα, κυρίως στον νότο, αλλά δεν είχε γίνει μεγάλη εκμετάλλευσή τους επειδή οι ξένες εταιρείες είχαν εκδιωχθεί από τη χώρα μετά την εθνικοποίηση των πετρελαίων το 1972 και η κυβέρνηση δεν είχε τους αναγκαίους πόρους για να αναπτύξει γοργά την πετρελαιοβιομηχανία.

πηγη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: