"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η διχοστασία του κ. Λοβέρδου

Tου Kωνσταντινου Zουλα

Λόγω της προχθεσινής άφρονης κινητοποίησης της ΕΣΗΕΑ -καθώς είναι εξόφθαλμα παράλογο να απεργούν δημοσιογράφοι σε ημέρες γενικής απεργίας- πέρασε μάλλον στα ψιλά ένα κείμενο που έδωσε ο υπουργός Εργασίας σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σχετικώς με το ασφαλιστικό.

Στο κείμενο αυτό, λοιπόν -με το οποίο ο κ. Αν. Λοβέρδος επιχειρεί να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχεται- θέτει και το εξής ερώτημα: «Υπάρχει περίπτωση να κριθούν αντισυνταγματικές κάποιες ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νόμου»;

Και αφού μόνος θέτει το ερώτημα, μόνος του σπεύδει και να απαντήσει τα εξής αποκαλυπτικά: «Για ορισμένες προβλέψεις του Μνημονίου, το ενδεχόμενο μιας αρνητικής δικαστικής απόφασης είναι μεγαλύτερο. Οχι μόνο από την ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Σημειωτέον, ότι ο κ. Λοβέρδος επικαλείται και παράδειγμα πιθανής αντισυνταγματικότητας «την ακαριαία (όπως την ονομάζει) προσαρμογή των ηλικιακών ορίων» και προσθέτει: «Ο δικαστικός έλεγχος δεν είναι απειλή για την κυβέρνηση. (Αντιθέτως) ο δικαστικός έλεγχος ορισμένων σημείων του Μνημονίου τόσο από τα ελληνικά δικαστήρια, όσο και από τα ευρωπαϊκά είναι ευπρόσδεκτος και θα βοηθήσει την Ελλάδα και τους πολίτες της»!

Αν καταλαβαίνω καλά, λοιπόν, ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας όχι μόνον θεωρεί πιθανό κάποιες πρόνοιες του Μνημονίου να καταπέσουν, αλλά εμμέσως παροτρύνει τους πολίτες να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη, προσβάλλοντας το κείμενο που υπέγραψε η κυβέρνηση! Διότι πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί η φράση του ότι ο έλεγχος θα βοηθήσει την Ελλάδα και τους πολίτες της; Στην πρόβλεψη αυτή πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία. Διότι ο κ. Ανδ. Λοβέρδος τυγχάνει και διακεκριμένος συνταγματολόγος. Επομένως, η εκτίμησή του ότι κάποιες προβλέψεις του Μνημονίου ενδέχεται να καταπέσουν γίνεται προφανώς μέσω της βαθιάς νομικής πείρας του.

Σε μια τέτοια περίπτωση όμως προκύπτουν δύο μάλλον αυτονόητα ερωτήματα. Αν ο κ. Λοβέρδος γνώριζε εκ των προτέρων ότι υπάρχουν κάποιες αντισυνταγματικές πρόνοιες στο Mνημόνιο γιατί το συνυπέγραψε; Τις εντόπισε εκ των υστέρων; Αλλά και εν τοιαύτη περιπτώσει γιατί δεν προσβάλλει ο ίδιος -έστω τώρα- το κείμενο και προτρέπει τους λιγότερο νομομαθείς πολίτες να το πράξουν;

Το ανομολόγητο πρόβλημα του κ. Λοβέρδου είναι δυστυχώς αυτό που ταλανίζει πολλούς υπουργούς. Επιχειρούν να φορτώσουν στην τρόικα όποιες επιλογές τους προσκρούουν σε αντιδράσεις, αποφεύγοντας να πουν ευθαρσώς και ειλικρινώς ποιες από τις θυσίες ήταν ούτως ή άλλως επιβεβλημένες για τη σωτηρία της χώρας. Οσοι ακολουθούν τη συγκεκριμένη τακτική υποτιμούν βέβαια κάτι επίσης αυτονόητο. Στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ (και της Ν.Δ.) δεν θα είναι το ΔΝΤ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: