"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Κρατικά οχήματα πρωτοστατούν στις παραβάσεις

Από την Ελενα Καρανατση

Παράδειγμα προς αποφυγήν αποτελεί η οδική συμπεριφορά των οδηγών κρατικών αυτοκινήτων, οι οποίοι επιδίδονται καθημερινά σε σωρεία παραβάσεων. Αυτό προκύπτει από επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες που υποβλήθηκαν το τελευταίο διάστημα στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις αναφορές, τα κρατικά αυτοκίνητα παραβιάζουν συστηματικά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) με ποικίλους τρόπους:

- Δεν χρησιμοποιούν ζώνη ασφαλείας.

- Υπηρεσιακά αυτοκίνητα οδηγούν πρόσωπα που δεν έχουν αυτό το δικαίωμα.

- Πρόσωπα που δικαιούνται ένα και μόνο αυτοκίνητο κάνουν χρήση περισσοτέρων.

- Παραλείπουν να φέρουν τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα, όπως Διαταγή Πορείας και Δελτίο Κίνησης.

- Σταθμεύουν και διανυκτερεύουν παράνομα σε μη ασφαλείς δημόσιους χώρους.

- Πλήθη υπηρεσιακών παραγόντων χρησιμοποιούν παράνομα τα κρατικά αυτοκίνητα, προκειμένου να τους μεταφέρουν από την οικία τους στην υπηρεσία ή ακόμα και για προσωπικές εξυπηρετήσεις των ιδίων και των οικογενειών τους.

Οι παραβάσεις αυτές έχουν συνέπεια την παρακώλυση της εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών αλλά και την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος με αδικαιολόγητη αύξηση δαπανών.

Προκειμένου να περιορίσει την κατάχρηση των προνομίων που απολαύουν οι χρήστες κρατικών αυτοκινήτων, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης απέστειλε ειδική εγκύκλιο εφιστώντας την προσοχή στις ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις. Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι οι οδηγοί οφείλουν να μην αρνούνται τον έλεγχο από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα και να παρέχουν τα ακριβή στοιχεία. Σε περίπτωση ατυχήματος πρέπει να αναγγέλλουν το ατύχημα στην αρμόδια αστυνομική αρχή και την υπηρεσία.

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: