"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Εφιάλτης στο σπίτι του Μίκυ Μάους

Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Μετά τις αυτοκτονίες εργαζομένων στη France Τelecom, ήρθαν οι αυτοκτονίες εργαζομένων στη Εuro Disney. Μέσα σε οκτώ εβδομάδες, αυτοκτόνησαν τρεις. Ο πρώτος στις αρχές Φεβρουαρίου «για προσωπικούς λόγους», σύμφωνα με τη διεύθυνση αυτού του πάρκου ψυχαγωγίας που βρίσκεται έξω από το Παρίσι. Ο δεύτερος, ο Ραμπιί Ουρουρού, έπεσε στις γραμμές του τρένου στις 21 Φεβρουαρίου. Δούλευε στην κουζίνα ενός από τα εστιατόρια του πάρκου και είχε καταθέσει δύο προσφυγές εναντίον των προϊσταμένων του για ηθική παρενόχληση. Στις 26 Μαρτίου, ένας σεφ άλλου εστιατορίου του πάρκου, ο Φρανκ Κλαρέ, έβαλε τέλος στη ζωή του- κι αυτός για «αυστηρά προσωπικούς λόγους», σύμφωνα με τη διεύθυνση της Εuro Disney.

Η 26χρονη Σαλμά Φουνγκ προσέφυγε στη Δικαιοσύνη εναντίον της εταιρείας όταν αισθάνθηκε τόσο δυστυχισμένη στη δουλειά της ώστε φοβήθηκε πως θα μπορούσε να γίνει η επόμενη αυτόχειρας. Ηταν το όνειρό της να δουλέψει στην Disneyland Ρaris και τα κατάφερε το 2004, διακόπτοντας τις σπουδές της. Σήμερα προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατηγορώντας τον εργοδότη της ότι παραβιάζει τις υποχρεώσεις του στον τομέα της ασφάλειας και της προστασίας της υγείας των εργαζομένων.

Στην έκθεσή της του 2008, η υπηρεσία υγείας της Εuro Disney έκανε λόγο για πολλαπλασιασμό παθολογιών που οφείλονται σε παρενοχλήσεις καθώς και σημαντική αύξηση της συχνότητας και της σοβαρότητας των εργατικών ατυχημάτων μεταξύ των 14.500 εργαζομένων του πάρκου. Εκτοτε η κατάσταση επιδεινώθηκε. Σύμφωνα με την έκθεση του 2009, το ποσοστό των εργατικών ατυχημάτων είναι πλέον πιο αυξημένο στην Εuro Disney του Παρισιού απ΄ ό,τι στις οικοδομές και τα δημόσια έργα.

Η υγεία της Σαλμά Φουνγκ πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Από το 2007 παθαίνει το ένα λουμπάγκο μετά το άλλο. «Περίπου είκοσι μέσα σε δυόμισι χρόνια», λέει στο γαλλικό περιοδικό «Λ΄ Εξπρές». Παρά τις επανειλημμένες συστάσεις των γιατρών της Εuro Disney, ουδέποτε της προτάθηκε κάποια θέση προσαρμοσμένη στην κατάσταση της υγείας της.
«Απλώς με υποβίβασαν από μια θέση προϊσταμένης σε μια θέση ταμία σε φαστ-φουντ», λέει. Όλες οι αιτήσεις της για να εκπαιδευτεί σε κάποια άλλη δραστηριότητα ήταν μάταιες. Και η Σαλμά έγινε δυστυχισμένη βλέποντας να της συμπεριφέρονται «σαν να ήμουν ένα βάρος», φοβάται πως δεν θα αντέξει για πολύ ακόμη. «Ομως δεν θα αυτοκτονήσω», διαβεβαιώνει καθώς την παρακολουθεί ανήσυχος ο άνδρας της, ο Νταβίντ. Αυτός είναι που την έπεισε να προσφύγει κατά του εργοδότη της, αυτός ήρθε σε επαφή με δικηγόρο. «Δεν μπορούσα πια», λέει, «να βλέπω τη γυναίκα μου να υποφέρει».

πηγη ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: