"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Κούρσα με τον θάνατο

Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Πάνε 10 χρόνια που η Γαλλίδα Σαντρίν Αζώρζ ζει «μια ζωή κομμένη στα δύο», όπως την περιγράφει. Στο Παρίσι είναι διευθύντρια παραγωγής αμερικανικών ταινιών που γυρίζονται στη Γαλλία. Στο Χιούστον του Τέξας, όπου περνάει έξι μήνες τον χρόνο, δίνει μάχη για να πετύχει την επανάληψη της δίκης του Χένρυ Ουώτκινς «Χανκ» Σκίνερ, ενός 47χρονου Αμερικανού που καταδικάστηκε σε θάνατο το 1995 για έναν τριπλό φόνο που αρνείται ότι έχει διαπράξει. Ο Χανκ, ο άνδρας που αγαπάει η Σαντρίν και παντρεύτηκε στις 3 Οκτωβρίου 2008, πρόκειται να εκτελεστεί στις 24 Φεβρουαρίου.

Από την εφηβεία της, η Σαντρίν είναι ακτιβίστρια εναντίον της ποινής του θανάτου. Έγινε μεταφράστρια της Lamp of hope (λάμπα ελπίδας), μιας ένωσης των Αμερικανών θανατοποινιτών, και το 1996 άρχισε να αλληλογραφεί με τρεις κρατούμενους. Ο ένας ήταν ο Χανκ. «Οι πρώτες επιστολές του ήταν 40 σελίδες», θυμάται μιλώντας στο γαλλικό περιοδικό «Λ΄ Εξπρές».
Τον συνάντησε για πρώτη φορά στη φυλακή Έλλις του Χάντσβιλ. Ήταν η πρώτη από μια μακρά σειρά επισκέψεων σε άτακτα χρονικά διαστήματα, που εξαρτώνταν από τις αποφάσεις της διεύθυνσης της φυλακής. Ώς τώρα δεν έχουν αγγίξει ποτέ ο ένας τον άλλο- μιλούσαν από μια τηλεφωνική συσκευή, έχοντας ανάμεσά τους ένα χώρισμα από χοντρό πλέξιγκλας. Και εδώ και 20 μήνες, η Σαντρίν δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τον θανατοποινίτη, ο οποίος έχει μεταφερθεί από το φθινόπωρο στα κελιά των μελλοθανάτων της φυλακής Πολούνσκι. «Η διεύθυνση της φυλακής είναι δύσπιστη», εξηγεί η Σαντρίν, «επειδή δεν έχουμε σταματήσει να καταγγέλλουμε τις συνθήκες κράτησης των θανατοποινιτών». Την ημέρα του γάμου τους, η Νάνσυ, μια φίλη της, έπαιξε τον ρόλο του Χανκ ενώπιον ενός δικαστή του Χιούστον.

«Δεν είχα παντρευτεί ποτέ ώς τότε» λέει η Σαντρίν, η οποία έχει μια 22χρονη κόρη, τη Δάφνη. Ήθελε όμως να πάρει το όνομα του Χανκ, για να δώσει τη μάχη του. «Θέλω να τον σώσω, θέλω να λάμψει η αλήθεια» λέει. Είναι σίγουρη πως ο σύζυγός της δεν σκότωσε το 1993 την τότε σύντροφό του, την Τουάιλα Μπάσμπι, ούτε τους δύο ενήλικους γιους της. Καταγγέλλει ότι οι αστυνομικοί που ερεύνησαν το τριπλό έγκλημα ήταν προκατειλημμένοι, πως η δίκη έγινε βιαστικά, ότι ο δικηγόρος του Χανκ ήταν αδιάφορος, πως ένας μάρτυρας-κλειδί υπαναχώρησε αργότερα στην κατάθεση που είχε δώσει, ότι υπήρχαν στοιχεία που ουδέποτε αξιοποιήθηκαν.
Τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη δύο διαδικασίες, μία ενώπιον ομοσπονδιακού εφετείου, η άλλη ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Αυτές τις ημέρες θα κατατεθεί και μια αίτηση χάριτος στον κυβερνήτη του Τέξας, για μετατροπή της ποινής. «Επειδή είναι αθώος, ο Χανκ ήταν ανέκαθεν αντίθετος στη μετατροπή της ποινής του από θάνατο σε ισόβια», εξηγεί η Σαντρίν. «Όμως σήμερα προτεραιότητά μου είναι να κερδίσω χρόνο...».

πηγη ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: