ΗΠΑ και θανατική ποινή
Του Michael Traynor / Los Angeles Times
Πριν από 50 χρόνια και ενώ στη χώρα κλιμακωνόταν η ανησυχία για το δίκαιον των νόμων περί θανατικής ποινής, το Ινστιτούτο Αμερικανικών Νόμων (ALI) δημοσίευσε ένα «πρότυπο νομοθεσίας», το οποίο αποσκοπούσε στο να βοηθήσει τους πολιτειακούς νομοθέτες να διασφαλίσουν ότι η επιβολή της θανατικής ποινής θα γινόταν δίκαια και λελογισμένα.
Το φθινόπωρο, το Ινστιτούτο απέσυρε την υποστήριξή του στο πρότυπο. Επρόκειτο για μια ηχηρή αποκήρυξη, αφού αυτό έθεσε τις κατευθυντήριες γραμμές για τη νομοθεσία επιβολής θανατικής ποινής. Το Ινστιτούτο, με 4.000 μέλη, δικηγόρους, δικαστές και καθηγητές δικαίου υψηλότατου επιπέδου, είναι ο κορυφαίος, ανεξάρτητος οργανισμός στις ΗΠΑ για διευκρινίσεις και βελτιώσεις νόμων. (...)
Το Ινστιτούτο κατέληξε στη διαπίστωση ότι το σύστημα που δημιούργησε δεν λειτουργεί και δεν μπορεί να διορθωθεί. Συμπέρανε ότι δεν μπορούμε να εφεύρουμε ένα σύστημα επιβολής θανατικής ποινής που θα διασφαλίζει δικαιοσύνη στη διαδικασία ή το αποτέλεσμα ή ότι αθώοι άνθρωποι δεν θα εκτελούνται. (...)
Το ALI θα μπορούσε να μην είχε κάνει τίποτα. Καθώς ήταν όμως αυτό που έθεσε τις πνευματικές και νομικές βάσεις για τη σύγχρονη θανατική ποινή, έκρινε ότι έχει ευθύνη να ενεργήσει τώρα που αποκαλύφθηκαν πλήρως τα μοιραία ελαττώματα του συστήματος. (...)
Η θανατική ποινή δεν θα πρέπει να είναι επιλογή σε αυτή τη χώρα. Το ALI δεν μπορούσε πια να νομιμοποιεί ένα αποτυχημένο σύστημα. Ολοι εμείς για πόσο ακόμα θα το κάνουμε;
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΝΘΡΩΠΟΣ,
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,
ΗΠΑ,
ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου