"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ερευνες

Από τον ΕΥΓΕΝΙΟ ΑΡΑΝΙΤΣΗ

Επιστημονικοφανείς θεωρίες εναλλάσσονται πλεόν με ταχύτητα που ζαλίζει, προσκαλώντας τον αρχικά εμβρόντητο παρατηρητή σε μια θέση παθητικής εξοικείωσης με την ιδέα ότι αποκαλύψεις αυτού του είδους μπορούν κάλλιστα να διαψεύδουν η μία την άλλη ατιμωρητί, οπότε οι υπόνοιες ότι, στην πραγματικότητα, καμία δεν έχει ουσιαστικό αντίκρισμα, μεγιστοποιούνται.
ΑΥΤΟ ίσχυε ούτως ή άλλως από την εποχή που κάποια απ' τις αμέτρητες πανεπιστημιακές ερευνητικές ομάδες οδηγήθηκε στην άποψη πως οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν υπογράψει συμβόλαια ζωής επιβιώνουν περισσότερο, πιθανόν λόγω της περιστολής του άγχους που υποδαυλίζεται απ' τη σκέψη του θανάτου (!).
Εγκαταλείποντας την επιστήμη ως έδαφος αναζήτησης της ερμηνείας των γεγονότων, οι επιστήμονες αφήνουν τους μελλοθάνατους και τις ασφαλιστικές εταιρείες εξίσου ευτυχείς και αφοσιώνονται στην κατάρτιση στατιστικών ερωτηματολογίων: μπορούν σήμερα να μας βεβαιώσουν ότι, αν ζήσεις, είσαι μάλλον ωφελημένος, αν πάλι κερδίσεις το στοίχημα με την ασφαλιστική εταιρεία πεθαίνοντας, είσαι και πάλι ωφελημένος, ή, όπως το έθεσε η Αΐντα Λουπίνο στο We live again, ήδη το 1934, «Αν πιεις πεθαίνεις, αν δεν πιεις πάλι πεθαίνεις...». Σωστό.

ΕΤΣΙ, παρουσιάζοντας το αυτονόητο σαν ανακάλυψη («...αν ο σύζυγος δέρνει τη γυναίκα του δύο φορές την εβδομάδα, το διαζύγιο είναι αναπόφευκτο», πόρισμα ερευνητικής ομάδας Πανεπιστημίου Μπολώνιας!), υποχρεώνονται σύντομα να υποστηρίξουν και το αντίθετο, ομολογώντας ότι όλα είναι στον ίδιο βαθμό πιθανά: προηγουμένως, μας έλεγαν ότι η μόλυνση προκαλεί ανορεξία και μαρασμό, τώρα ενοχοποιείται για την παχυσαρκία (Πανεπιστήμιο Αμπερντίν)· πρώτα εξυμνούσαν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τώρα αυτά θεωρούνται υπεύθυνα για τον προστάτη· μια φορά κι έναν καιρό εκθείαζαν τις ευεργετικές επιδράσεις του βαθέος και παρατεταμένου ύπνου, τώρα μας λένε ότι μπορεί να πυροδοτήσει εγκεφαλικά επεισόδια. Παλιά κατήγγελλαν ομόφωνα το junk food, τώρα ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση πίτσας συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου χάρη στον συνδυασμό ντομάτας και λίπους. Μέχρι πέρσι, το αυγό παρουσιαζόταν σαν θανάσιμος αγγελιοφόρος του χοληστερινικού overdose, τώρα αθωώθηκε.

ΤΟ ΑΛΑΤΙ, ίσαμε πρόσφατα, ήταν μια βόμβα στο τραπέζι μας· τον περασμένο Μάιο η αδιαφορία για την υπέρταση ξαναέγινε μόδα. Πρώτα μας έλεγαν ότι το λίπος ευνοεί τη διολίσθηση στην πνευματική νωθρότητα· τώρα, μια ομάδα Βρετανών επιστημόνων ή όπως αλλιώς θέλετε να τους πείτε, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, για λόγους που συνδέονται με τις λιποαποθήκες των γοφών και τα λιπαρά οξέα εν γένει, οι αδύνατες κυρίες είναι λιγότερο οξυδερκείς απ' αυτές με καμπύλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: