"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Νέα καταδίκη της Άγκυρας

Για παραβίαση του δικαιώματος ανεξιθρησκίας Τούρκου υπηκόου, που επιθυμούσε την αναγραφή του θρησκεύματος των Αλεβιτών στην ταυτότητά του, αντί του μουσουλμανικού, καταδίκασε χθες την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή, σε άλλη κρίσιμη υπόθεση όμως, το όργανο απέρριψε την προσφυγή οκτώ Κούρδων που ήθελαν την αναγραφή των κουρδικών ονομάτων τους στις τουρκικές τους ταυτότητες.

Το 2004, ο Σινάν Ισίκ ζήτησε να αναγραφεί το θρήσκευμα «Αλεβί» στην ταυτότητά του.
«Για το δικαστήριο, η παραβίαση δεν αφορά την άρνηση του τουρκικού κράτους να αναγράψει το αλεβιτικό θρήσκευμα στην ταυτότητα, αλλά την υποχρεωτική ή μη αναγραφή θρησκεύματος σε δημόσιο έγγραφο», αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου. Το όργανο αποφάσισε με πλειοψηφία 6-1 υπέρ του αιτήματος του Ισίκ.
Ο διαφωνών δικαστής Καμπράλ Μπαρέτο υποστήριξε ότι, σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση του 2006, οι Τούρκοι έχουν δικαίωμα να ζητήσουν να μην αναγραφεί το θρήσκευμά τους στις ταυτότητες.

Στην υπόθεση των οκτώ Κούρδων, που ζητούσαν την αναγραφή των ονομάτων τους με τα γράμματα «q», «w» και «x», που δεν υπάρχουν στο τουρκικό αλφάβητο, παρά μόνο στο κουρδικό, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι κάθε κράτος δικαιούται να επιβάλλει γραμματικούς κανόνες με σκοπό τη διατήρηση της διοικητικής τάξης, απορρίπτοντας το αίτημα των εναγόντων.

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: