"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η κρίση της Ελλάδας αφορά την Ευρώπη

The Observer

Τα οικονομικά βάσανα της Ελλάδας είναι συγχρόνως μοναδικά αλλά και τυπικά. Τα προβλήματα είναι δικά της και πρέπει να τα λύσει η ίδια, αλλά δημιουργούν επίσης βαθιές προκλήσεις για ολόκληρη την Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας. (...)

Η κρίση έχει αποκαλύψει την υποβόσκουσα ένταση μεταξύ της φιλοδοξίας της Ε.Ε. να οικοδομήσει έναν σταθερό, ενιαίο οικονομικό χώρο και της υποχρέωσής της να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία των μελών της. Κι αυτή η ένταση δεν θα εξαφανιστεί, ακόμη κι αν στηθεί προχείρως ένα ad-hoc σχέδιο για την Ελλάδα. Ούτε είναι δυνατόν να επιτευχθεί ένας βιώσιμος συμβιβασμός για την αποκλιμάκωση αυτών των εντάσεων χωρίς την ενεργό εμπλοκή της Βρετανίας. Τόσο ο Γκόρντον Μπράουν όσο και ο Ντέιβιντ Κάμερον έχουν αντιμετωπίσει την ελληνική κρίση όπως αντιμετωπίζουν οι οδηγοί ένα φρικαλέο ατύχημα στην απέναντι πλευρά του δρόμου: λυπούνται αλλά δεν κάνουν τίποτα. Είναι πρόβλημα κάποιου άλλου. Αυτό είναι σαφώς ανέντιμο.
Η κρίση θέτει υπαρξιακά ερωτήματα για τη μελλοντική κατεύθυνση της Ε.Ε., στην οποία η Βρετανία στηρίζεται για τον κύριο όγκο των εμπορικών της συναλλαγών. Οι Βρετανοί πολιτικοί έχουν συνηθίσει να μιλούν για την Ευρώπη και τη Βρετανία σαν να είναι δύο εντελώς ξεχωριστές οντότητες. Αυτή η κρίση δεν θα επιτρέψει τη διατήρηση αυτής της οκνηρής υπεροψίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: