"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τι έκαναν οι «αγορές» μπαμπάκα?

(Άρθρο Εξαιρετικό)
ΤΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ

ΑΥΣΤΗΡΗ κριτική στις τράπεζες και τα hedge funds που προκάλεσαν την κρίση του 2008 και ενώ χρηματοδοτήθηκαν με δισεκατομμύρια από τις κυβερνήσεις για να σωθούν τώρα κερδοσκοπούν εις βάρος τους κάνει με το δικό του ιδιαίτερο στυλ ο Τζ. Λιχφιλντ σε άρθρο του στον «Ιndependent».
Ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας ερμηνεύοντας την απροθυμία των Γερμανών να δοθεί άμεσα στήριξη στην Ελλάδα επισημαίνει ότι το Βερολίνο θέλει μεν να τελειώσει η κρίση αλλά όχι αμέσως επειδή οι Γερμανοί ωφελούνται από την πτώση του ευρώ. Προβλέπει επίσης ότι η κρίση μπορεί να φέρει αλλαγές στους κανόνες της ευρωζώνης που αποδείχθηκαν καλοί για τις καλές μέρες και πολύ κακοί για τις κακές, όπως οι σημερινές. Ακολουθούν τα πιο χαρακτηριστικά αποσπάσματα

”Μπαμπά, μπαμπάκα, ποιες είναι αυτές οι αγορές χρήματος που τυραννούν τους Έλληνες και το ευρώ;”

“Παιδί μου είναι τα hedge funds, συνταξιοδοτικά ταμεία και οι επενδυτικοί βραχίονες των μεγάλων τραπεζών”.

“Όμως, μπαμπά, δεν είναι αυτές οι ίδιες οι τράπεζες- οι οποίες σώθηκαν επειδή ήταν άπληστες και ακολούθησαν βλακώδεις πολιτικές- από τις ίδιες τις κυβερνήσεις με δισεκατομμύρια ευρώ, λίρες και δολάρια;”

“Ναι γιε μου”.

“Επίσης μπαμπά δεν είναι οι ίδιες αυτές οι τράπεζες οι οποίες στοιχηματίζουν τα δισεκατομμύρια αυτά προσπαθώντας να βγάλουν κι άλλα χρήματα από το γεγονός ότι κάποιες από τις κυβερνήσεις έχουν πνιγεί στα χρέη;”

“Ναι γιε μου”.

(Εφεύρεση)
“Αυτές οι χώρες μήπως δεν είχαν τόσα χρέη εάν δεν είχαν δώσει όλα αυτά τα δισεκατομμύρια στις τράπεζες, οι οποίες τώρα τους επιτίθενται; Ή εάν η παγκόσμια οικονομία δεν είχε φτάσει στο χείλος της καταστροφής από όλα αυτά τα χρέη που ήταν εφεύρεση των τραπεζών και κερδοσκοπίας σε επισφαλή δάνεια;”

“Ναι γιε μου, αυτό είναι εν μέρει αλήθεια αλλά κάποιες χώρες, ιδιαίτερα η Ελλάδα, δαπανούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους εδώ και χρόνια. Στην Ελλάδα για παράδειγμα, δικηγόροι, γιατροί, ιδιοκτήτες εστιατορίων και ευκατάστατοι πλοιοκτήτες δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους...”.

“Εντάξει μπαμπάκα, αυτό το καταλαβαίνω. Όμως οι τράπεζες δεν δαγκώνουν το χέρι που τις τάιζε;”

“Όχι γιε μου, είναι κάτι χειρότερο από αυτό: είναι σαν οι τράπεζες να παραπονιούνται ότι οι κυβερνήσεις είναι γυμνές, αφού πρώτα τους πήραν αυτές τα ρούχα...”.

“Γιατί όμως κυνήγησαν τους Έλληνες μπαμπάκα;”

“Γιε μου, οι αγορές κατάλαβαν δύο πράγματα: Πρώτον, ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι το έλλειμμα πέρσι ήταν 12,7%, διπλάσιο από όσο νόμιζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Και δεύτερον, οι αγορές είδαν ότι η Ελλάδα δεν έχει πια δικό της νόμισμα. Οπότε δεν μπορούσε να προχωρήσει σε υποτίμηση και δεν επιτρέπεται στην ΕΚΤ να παρέμβει να σώσει κράτος που έχει ανάγκη. Είναι σαν η Ελλάδα- και άλλες χώρες με μεγάλα χρέη όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία- να μην έχει κεντρική τράπεζα να τη βγάλει από την κρίση”.

(Tζογάρουν)
“Οπότε τι έκαναν οι αγορές, μπαμπάκα;”

“Ξεκίνησαν να τζογάρουν σε πιθανή ελληνική χρεοκοπία και κάνοντάς το αυτό έκαναν πιο πιθανή τη χρεοκοπία αυξάνοντας το κόστος χρηματοδότησης της χώρας. Η Ε.Ε. υποσχέθηκε να βοηθήσει την Ελλάδα με αντάλλαγμα η χώρα να συμφωνήσει να λάβει επίπονα μέτρα”.

“Γιατί όμως μπαμπά η Ε.Ε. δεν έδωσε χρήματα στους Έλληνες;”

”Γιατί οι άλλες κυβερνήσεις, ιδιαίτερα οι Γερμανοί, ήθελαν να εξασφαλίσουν ότι η Αθήνα θα λάβει πρώτα επίπονα μέτρα και μετά θα τη βοηθήσουν. Θυμάσαι τον μύθο του Αισώπου με τον τζίτζικα και τον μέρμηγκα; Σύμφωνα με τους Γερμανούς, οι Έλληνες είναι ο τζίτζικας. Επίσης, γιε μου, η κρίση οδήγησε σε υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, κάτι το οποίο άρεσε στους Γερμανούς και σε άλλους, επειδή βοηθάει τις οικονομίες τους. Όπως οι αμαρτωλοί που θέλουν να γίνουν καλοί αλλά όχι ακόμη, θέλουν να τελειώσει η ελληνική κρίση, αλλά όχι αμέσως”.

(Τρόμαξαν)
“Δεν είναι επικίνδυνο παιχνίδι όμως αυτό, μπαμπάκα;”

“Είναι γιε μου. Σκέψου όμως αυτό: η κρίση- λέξη ελληνική- τρόμαξε τους Έλληνες. Ίσως τώρα βάλουν τα πράγματα σε μια τάξη στη χώρα τους, κάτι που θα είναι κακό γι΄ αυτούς. Η κρίση επίσης τρόμαξε και την Ε.Ε., ακόμη και τους αυστηρούς Γερμανούς. Κάτι αναμένεται να αλλάξει για να επιτρέπεται στην Ε.Ε. να βοηθά χώρες που έχουν ανάγκη, ώστε στο μέλλον οι αγορές δεν θα μυρίζουν αίμα χειροτερεύοντας τα προβλήματα όσων βρίσκονται σε ανάγκη”.

“Οπότε από το κακό μπορεί να προέλθει καλό; Πώς το λέμε αυτό, μπαμπάκα;”

“Το λέμε παράδοξο, γιε μου”.

“Δεν είναι κι αυτή η λέξη ελληνική, μπαμπάκα;”

“Είναι γιε μου, τώρα πήγαινε για ύπνο”

Δεν υπάρχουν σχόλια: