"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Γράμμα από το Μόναχο

Tου Γιωργου Mαντελα

Υπάρχουν «ευχάριστα» και «δυσάρεστα» νέα για την κ. Αγκελα Μέρκελ και τον κ. Γιώργο Παπανδρέου.
Πρώτα τα «δυσάρεστα» για την κ. Μέρκελ, τα οποία ταυτόχρονα είναι «ευχάριστα» για τον κ. Παπανδρέου. Οι Γερμανοί άρχισαν να αποκτούν κακές ελληνικές συνήθειες. Σταμάτησαν να κόβουν αποδείξεις! Οχι όλοι, αλλά να το προσέξουν εκεί στο Βερολίνο, γιατί κάπως έτσι ξεκίνησαν τη σταδιοδρομία τους και οι Ελληνες και σήμερα απειλούν το ευρώ, την ΟΝΕ, την κοινοτική συνοχή και ό, τι άλλο «κινείται» στις Βρυξέλλες.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, σε κεντρικό καφέ του Μονάχου, σε παρέα Ελλήνων, όταν ήρθε η ώρα του λογαριασμού, έφεραν, εν είδει απόδειξης, ένα απλό δελτίο παραγγελίας, που παρέπεμπε περισσότερο σε μπακαλόχαρτο και επ’ ουδενί σε «χτυπημένο» χαρτί μηχανής. Και με αυτό πληρώθηκαν, χωρίς πολλές πολλές διευκρινίσεις. Ηταν και το μοναδικό σουβενίρ από το συγκεκριμένο ταξίδι.
Σημαντική διευκρίνιση: Δεν ρωτήθηκε ο σερβιτόρος αν κάτω από το αυστηρό γερμανικό βλέμμα έκρυβε περήφανη ελληνική καταγωγή, αν και το βλέμμα πετάρισε όταν ρωτήθηκε «τι είναι αυτό, ρε πατρίδα;».
Επίσης, δεν ρωτήθηκε και η παρέα για τη χώρα προέλευσης. Αν είχε ερωτηθεί, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι στο πλαίσιο της φιλοξενίας, δεν τους έκοψαν απόδειξη για να τους κάνουν να αισθανθούν σαν στο σπίτι τους.

Αντιθέτως, μέσα στο ταξί, η οδηγός που ρώτησε όταν κατάλαβε ότι έχει να κάνει με Ελληνες είπε το κλασικό «the country without money», που στο εξωτερικό άρχισε να παραπέμπει σε μότο του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού, ενώ οι Ελληνες που το άκουσαν αισθάνθηκαν για λίγο σαν «Γιώργος Παπανδρέου» σε φόρουμ των Βρυξελλών ή του Νταβός.

Εκτός του σουβενίρ με το μπακαλόχαρτο του «Ελληνα» σερβιτόρου και της περιφρονητικής ματιάς της οδηγού ταξί που παρέπεμπε σε αναγνώστρια των Financial Times, έμεινε, όμως, και μια ανάμνηση. Ενός άντρα, εκεί γύρω στα 55, καλοντυμένου και καλοστεκούμενου, που παρέπεμπε περισσότερο σε κατώτερο προς μεσαίο στέλεχος επιχείρησης, ο οποίος τους σταμάτησε στο κέντρο της πόλης για να τους πει «πεινάω» σε άπταιστα αγγλικά, όταν αντιλήφθηκε ότι οι «απέναντι» δεν γνώριζαν γερμανικά.
Για όσους επισκέπτονται τακτικά τη συγκεκριμένη χώρα, τέτοια κρούσματα είναι πρωτόγνωρα και γι’ αυτό ανησυχητικά, για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κι αυτά είναι τα πραγματικά δυσάρεστα νέα και για την κ. Μέρκελ και για τον κ. Παπανδρέου και για όλους μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: