"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Περί εξίσωσης ορίων συνταξιοδότησης

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ
Της Μαριας Δεληθαναση

Η απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων τον περασμένο Μάρτιο που καταδικάζει την Ελλάδα για έλλειψη εξίσωσης στα όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών δεν επιβάλλει εξίσωση των ορίων προς τα πάνω και δεν αφορά τα λεγόμενα «λαϊκά» ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ).

Αφορά μόνο τους δημοσίους υπαλλήλους

Αυτά διευκρίνισαν χθες σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας καθηγήτρια κ. Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, το μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εμπειρογνωμόνων για την Ισότητα των Φύλων, δικηγόρος κ. Σοφία Κουκούλη-Σπηλιωτοπούλου και η γενική γραμματέας της Ενωσης Δικαίου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δικηγόρος κ. Παναγιώτα Πετρόγλου.
Οπως τόνισαν, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν επιβάλλει τρόπο εξίσωσης των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης. Αυτό θεωρείται ζήτημα κοινωνικής πολιτικής του κάθε κράτους. H οδηγία του 1986, στην οποία βασίστηκε η οδηγία 96/97, ορίζει μόνο ότι -στο πλαίσιο της ισότητας των δυο φύλων- το όριο πρέπει να είναι κοινό για τα δύο φύλα.

Εξίσωση μπορεί να γίνει προς τα πάνω, προς τα κάτω, σε ενδιάμεσο επίπεδο ή με ελαστικό σύστημα συνταξιοδότησης. Ειδικά κατώτερα όρια μπορεί να ισχύσουν για ιδιαίτερες κατηγορίες «αρχηγών» οικογενειών, όπως χήροι ή χήρες με τρία τουλάχιστον παιδιά, διαζευγμένοι γονείς με επιμέλεια τριών τουλάχιστον παιδιών, άγαμες μητέρες, μητέρα ή πατέρας ανάπηρου παιδιού.

Η καταδίκη του περασμένου Μαρτίου δεν είναι η μοναδική, αν και η μη συμμόρφωση έως τον ερχόμενο Μάρτιο ενδέχεται να επιφέρει βαρύτατα χρηματικά πρόστιμα. Είχε προηγηθεί άλλη μια καταδίκη από το ΔΕΚ το 2000, που οδήγησε σε σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα το 2001.

Η σημερινή ασφαλιστική θέση της Ελληνίδας, σημειώνουν οι νομικοί, είναι συνέπεια της μειονεκτικής θέσης της στην αγορά εργασίας, της επιβάρυνσης με την αποκλειστική φροντίδα των παιδιών, της απουσίας βασικών κοινωνικών θεσμών: οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία δεν είναι ικανοποιητικής ποιότητας και τα ωράριά τους δεν είναι προσαρμοσμένα στα ωράρια εργασίας των γονέων. Η γονική άδεια δεν είναι αμειβόμενη και δεν υπάρχει άδεια για ασθενούντα παιδιά.
Η κατάσταση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχει μετατρέψει τους γονείς σε κατ’ οίκον διδασκάλους. Ολοι περιμένουν να συνταξιοδοτηθεί η γυναίκα για να καλύψει κενά της κοινωνικής ασφάλειας. Για να αναλάβει την περιποίηση των εγγονιών, των ασθενών και ηλικιωμένων μελών της οικογένειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: