"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πυρηνικό πόκερ στο όνομα του Αλλάχ

Η Τεχεράνη ποντάρει πιο σκληρά από ποτέ στο πυρηνικό της χαρτί, προκαλώντας ρίγη στην Ουάσιγκτον και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που ζητούν αυστηρότερες κυρώσεις κατά των μουλάδων για να «βάλουν μυαλό» και να περιορίσουν τις πυρηνικές φιλοδοξίες τους. Η εντολή του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ να προχωρήσει ο εμπλουτισμός ουρανίου σε ποσοστό καθαρότητας 20% δημιουργεί σοβαρές υπόνοιες- για να μην πούμε βεβαιότητα- στη Δύση, ότι στόχος είναι το προϊόν να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή όπλων μαζικής καταστροφής, σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι πυρηνικού πόκερ στο όνομα του Αλλάχ.

Οι Ιρανοί, που ενημέρωσαν τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ) στη Βιέννη για την απόφασή τους αυτή, επιμένουν ότι το ουράνιο είναι απαραίτητο για τον εφοδιασμό των ιατρικών μονάδων και τη θεραπεία καρκινοπαθών. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρεσβευτής της χώρας στην ΙΑΕΑ, «δεν μπορούμε να αφήσουμε νοσοκομεία και ασθενείς να περιμένουν απεγνωσμένα για ραδιοϊσότοπα».

Στις δυτικές πρωτεύουσες χτύπησε κόκκινο, με την Ουάσιγκτον και το Παρίσι να ζητούν ένα (τέταρτο) πακέτο κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εκεί όμως τα πράγματα δεν είναι εύκολα, αφού οι «συνήθεις ύποπτοι», δηλαδή η Κίνα και η Ρωσία, εμφανίζονται διστακτικοί. Κυρίως η Κίνα, που προμηθεύεται το 13% του πετρελαίου της από το Ιράν και διατηρεί ένα υψηλό ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών με την Τεχεράνη (25 δισ. δολάρια το 2009).

Οσον αφορά τη Ρωσία τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα. Η Μόσχα διστάζει να τα βάλει με την Τεχεράνη, έναν από τους καλύτερους πελάτες της ρωσικής βιομηχανίας, τόσο της πυρηνικής όσο και της στρατιωτικής. Ας είναι καλά τα ρωσικά όπλα (αξίας δύο δισ. δολαρίων) που βρίσκουν κάθε χρόνο τον δρόμο τους για το Ιράν. Από την άλλη πλευρά, όμως, ο «πελάτης» παρατραβάει το σκοινί. Μια πυρηνική δύναμη στο μαλακό υπογάστριο του Κρεμλίνου προκαλεί δικαιολογημένες ανησυχίες και δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας η διαφαινόμενη αλλαγή της ρωσικής στάσης τον τελευταίο καιρό.

Το Κρεμλίνο έχει αρχίσει να γίνεται πιο ελαστικό απέναντι στο ενδεχόμενο υποβολής νέων κυρώσεων, οι οποίες πάντως αναγκαστικά θα έχουν περιορισμένο οικονομικό χαρακτήρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Μόσχα έχει ενοχληθεί από την άρνηση της Τεχεράνης να στείλει ουράνιο για εμπλουτισμό σε ρωσικές μονάδες. Στις 11 Φεβρουαρίου 1979 ο στρατός του φυγά Σάχη διακήρυξε την «ουδετερότητά» του, δείχνοντας στον σιιτικό κλήρο τον δρόμο προς την εξουσία. Ακριβώς 31 χρόνια μετά, αλλά μόλις οκτώ μήνες μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις της σημερινής αντιπολίτευσης για τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου, το ιρανικό σταυρόλεξο μοιάζει πιο δύσκολο να λυθεί από ποτέ.

Ο «δημόσιος κίνδυνος»
Ζωντανή επιβεβαίωση του ρητού «η επανάσταση τρώει τα παιδιά της», ο πιστός σιίτης Μοχαμάντ Μαλέκι, 76 χρόνων, καθηγητής Θεολογίας και πρώην πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης, συνελήφθη στις 22 του περασμένου Αυγούστου στο κρεβάτι του, βαριά άρρωστος με καρκίνο του προστάτη.
«Καλύτερα με τους συντρόφους μου στη φυλακή, παρά στο κρεβάτι μου...» ήταν η τελευταία φράση που είπε στους δικούς του. Οι Αρχές κατέσχεσαν περίπου 80 βιβλία και προσωπικά του αντικείμενα. Το έγκλημά του; Ζητάει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο πολιτειακό πλαίσιο του θεοκρατικού καθεστώτος. Είχε κάνει φυλακή και επί Σάχη. «Δημόσιος κίνδυνος» και τότε και τώρα. Η τύχη του αγνοείται.

«Κόψτε τους το gmail!»
Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ δίνει δύναμη στην αντιπολίτευση. Το γηρασμένο θεοκρατικό καθεστώς το ξέρει. Γι΄ αυτό φροντίζει, το Ιnternet τη μια να «κόβεται» και την άλλη να «σέρνεται». Και μόλις πριν από λίγες ημέρες ελήφθη η νέα απόφαση: το δημοφιλές ηλεκτρονικό ταχυδρομείο gmail.com κόβεται και αυτό. «Δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τους ξένους. Τα ιρανικά e-mail είναι πολύ καλύτερα. Με τη χρήση τους θα αποκατασταθεί και η εμπιστοσύνη μεταξύ λαού και Αρχών» ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

πηγη ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: