"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Οι νόμοι και τα επιδόματα

Tου Πασχου Μανδραβελη

Τελικά όλα τα παράδοξα έχουν την εξήγησή τους. Μερικές φορές είναι τόσο ποταπή που αδυνατεί κάποιος να τη φανταστεί. Μια τέτοια περίπτωση είναι του Εθνικού Τυπογραφείου.

Γράψαμε πολλάκις για το παράλογο της πώλησης των νόμων στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα, πρέπει κάποιος να πληρώνει περί τα 1.200 ευρώ συνδρομή στο Εθνικό Τυπογραφείο για να μπορεί να έχει πρόσβαση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Από το 2002 σημειώναμε ότι «το ανήκουστο της υπηρεσίας είναι ότι ο Ελλην Πολίτης πρέπει να πληρώσει για να αποκτήσει δημόσια πληροφορία... Η συνδρομή για απόκτηση των ΦΕΚ είναι αντισυνταγματική. Το άρθρο 5α. παρ.2 επιτάσσει “η διευκόλυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες που διακινούνται ηλεκτρονικά, καθώς και της παραγωγής, ανταλλαγής και διάδοσής τους αποτελεί υποχρέωση του κράτους”. Είναι και παράλογη: ενώ “άγνοια νόμου δεν συγχωρείται”, αλλά για να μάθει κάποιος τον νόμο πρέπει να πληρώνει. Αρα μόνον οι έχοντες και κατέχοντες μπορούν να είναι νομιμόφρονες».

Αυτός ο παραλογισμός επιβίωσε και στην εποχή του Διαδικτύου. Παλιότερα υπήρχε μια δικαιολογία για την πώληση των νόμων που ήταν το κόστος του χαρτιού και της αποστολής των ΦΕΚ, αν και το ελληνικό κράτος εμφανιζόταν ακριβό στα πίτουρα και φτηνό στ’ αλεύρι. Σπαταλά δισεκατομμύρια σε ιλουστρασιόν έντυπα και διαφημιστικές μπροσούρες και τσιγκουνευόταν το ελάχιστο χαμηλής ποιότητας χαρτί που τυπώνονται οι νόμοι του κράτους;

Το μυστήριο πύκνωσε όταν το Εθνικό Τυπογραφείο βγήκε στο Διαδίκτυο. Χωρίς το κόστος χαρτιού και αποστολής των τευχών η χρέωση παρέμεινε. Η δικαιολογία ήταν ότι αν δοθεί δωρεάν η βασική πληροφορία του κράτους, «το κράτος θα χάσει έσοδα»! Τόση φροντίδα για τα λεφτά των φορολογουμένων δεν είχαμε ματαδεί.

Το μυστήριο τελικά λύθηκε με τη δημοσίευση του καταλόγου των επιδομάτων που δίνονται στο Δημόσιο («Καθημερινή» 31.1.2010). Πάνω πάνω φιγουράρουν τα 550-754 ευρώ που παίρνουν όλοι οι υπάλληλοι του Εθνικού Τυπογραφείου από τις πωλήσεις των ΦΕΚ. Δηλαδή, για το προνόμιο αυτής της συντεχνίας, όλες οι ηγεσίες του υπουργείου Εσωτερικών διατήρησαν την παράλογη και αντισυνταγματική αυτή πρακτική.

Ο νέος υπουργός, κ. Γιάννης Ραγκούσης, υποσχέθηκε ότι θα δώσει ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες. Ακόμη περιμένουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: