"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Εισαγωγή εγκεφάλων για τα αυτονόητα

Της Σοφίας Βούλτεψη

Πριν από τις εκλογές, ο κ. Παπανδρέου μας είχε διαβεβαιώσει ότι η περίφημη Επιτροπή Στίγκλιτς θα είναι σύμβουλός του – θα είναι εργαλείο για μένα αυτή η επιτροπή, είχε πει – για την οικονομική ανόρθωση της χώρας. Το σχέδιο αυτό ως φαίνεται εγκαταλείφθηκε. Πήγαμε κατευθείαν στο σκληρό Σχέδιο Β, με το οποίο ο Στίγκλιτς διαφωνεί. Το είπε ξεκάθαρα και στο Συνέδριο του «Εκόνομιστ»: «Σε περιόδους ύφεσης δεν περικόπτεις εισοδήματα». Οπότε, ο μαθητής του Ανδρέα Παπανδρέου βρέθηκε εκτός γραμμής – ευρωπαϊκής και κυβερνητικής.
Ετσι κι αλλιώς, οι απόψεις του είναι γνωστές. Εξαιτίας τους ο Στίγκλιτς βρέθηκε εκτός Παγκόσμιας Τράπεζας, για την οποία έχει πει το περίφημο «την είδα από κοντά και τρομοκρατήθηκα». Αντ’ αυτού, μας ξανάλθε ο Ηρακλής Πολεμαρχάκις, ο οποίος, αν θυμάμαι καλά, την προηγούμενη φορά είχε φύγει τρέχοντας.

Αλλά επειδή κάποιοι ξένοι έπρεπε να παρουσιαστούν, μάθαμε ότι ο πρωθυπουργός διόρισε πεντάδα αλλοδαπών καθηγητών και εμπειρογνωμόνων με σκοπό να επεξεργαστούν προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της κυβέρνησης, την οργάνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, την κατάρτιση κώδικα δεοντολογίας του υπουργικού συμβουλίου και την αλλαγή του κανονισμού του.

Μα αν χρειάζονται πέντε ξένοι -που προφανώς και αυτοί θα φύγουν τρέχοντας- για να πουν τα αυτονόητα, τότε ας γίνουν εκείνοι υπουργοί – με έναν από αυτούς στη θέση του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου. Χρειάζεται να κάνουμε εισαγωγή «εγκεφάλων» για να εκσυγχρονιστεί η ελληνική κυβέρνηση; Μήπως δεν έχει μαλλιάσει η γλώσσα των Ελλήνων καθηγητών να επισημαίνουν λάθη και δυσλειτουργίες;
Ολα αυτά τα χρόνια πήγαν κι ήλθαν σύμβουλοι και καθηγητές εγχώριοι. Οι οποίοι, ακριβώς επειδή έλεγαν τα σωστά και για τη λειτουργία της κυβέρνησης και για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης γενικότερα, εξουδετερώνονταν ή εξορίζονταν σε γραφεία και κτίρια εκτός «συστήματος». Και επειδή κάποιοι μπορεί να εντυπωσιαστούν από ονομασίες ιδρυμάτων όπως το LSE και το Χάρβαρντ, θυμίζω πως όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση, η βασίλισσα Ελισάβετ αποκάλεσε «βόδια» τους οικονομολόγους του LSE, ενώ τα ξεφτέρια του Χάρβαρντ έριξαν έξω τα οικονομικά του πανεπιστημίου, επενδύοντας σε τοξικά ομόλογα.

ΠΗΓΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: