"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Διάσωση αξίας... 43 δισ. δολαρίων

Στα 330,8 δισ. δολάρια υπολογίζεται η έκθεση των γερμανικών τραπεζών σε κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, εκ των οποίων τα 43 δισ. δολάρια είναι τοποθετημένα σε ελληνικά ομόλογα σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), γνωστής και ως «κεντρικής τράπεζας των κεντρικών τραπεζών». Οι τοποθετήσεις των γαλλικών και ελβετικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα ανέρχονται στα 79 δισ. δολάρια ή 58 δισ. ευρώ. Συνολικά, οι επενδύσεις των γαλλικών τραπεζών σε ελληνικά, πορτογαλικά και ισπανικά ομόλογα εκτιμώνται από την BIS στα 306,8 δισ. δολάρια και των βρετανικών τραπεζών στα 156,3 δισ. δολάρια.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές των διεθνών αγορών, η μεγάλη έκθεση των γερμανικών τραπεζών στο χρέος της Ελλάδας αναμφισβήτητα επηρεάζει τη στάση της Γερμανίας απέναντι στα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Οι γερμανικές τράπεζες που μπορούν να συμμετέχουν σε εκδόσεις καλυμμένων ομολόγων, δηλαδή χρεογράφων συνδεδεμένων με συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία ενός κράτους, έχουν επενδύσει συνολικά 14,5 δισ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο. Ιδιαίτερα εκτεθειμένη είναι η Hypo Real Estate, η οποία τηρεί υπό καθεστώς «κρατικής κηδεμονίας» λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Θυγατρική της τράπεζας είναι εκτεθειμένη με 3,7 δισ. ευρώ σε επενδύσεις του ελληνικού Δημοσίου. Πάντως, η έκθεση της Deutsche Bank, της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, σε ελληνικό χρέος είναι περιορισμένη, σύμφωνα με όσα υποστήριξε πρόσφατα ο επικεφαλής της, Γιόζεφ Ακερμαν.

Οπως επισημαίνεται από τη Financial Times, η έκθεση των γαλλικών τραπεζών είναι κατά ένα μεγάλο μέρος μέσω των μεριδίων που κατέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο ελληνικών τραπεζών, κάνοντας αναφορά στην Emporiki Bank που ελέγχεται από την Credit Agricole και τη Geniki που ανήκει στον όμιλο της Societe Generale. Οι υπόλοιπες τοποθετήσεις έχουν πραγματοποιηθεί από τις μονάδες επενδυτικής τραπεζικής και σταθερού εισοδήματος.

Σε έκθεση της Credit Suisse αναφέρεται ότι οι επενδύσεις των ελληνικών τραπεζών σε κρατικά ομόλογα της χώρας ανέρχονται στα 40 δισ. ευρώ από το συνολικό χρέος των περίπου 300 δισ. ευρώ. Αναφέρεται, επίσης, ότι το 30% των ομολόγων που εκδόθηκαν το 2008 απορροφήθηκε από την εγχώρια αγορά, ενώ τράπεζες της Βρετανίας και της Ιρλανδίας απορρόφησαν 25% συνόλου. Η έκθεση καταλήγει, όμως, στο ότι «η Ισπανία είναι πιο ανησυχητική περίπτωση από την Ελλάδα λόγω υπερβολικού δανεισμού, μεγάλου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και υψηλών αξιών στην αγορά ακινήτων».

Φόβοι για ντόμινο
«Η έκθεση των τραπεζών είναι πολύ μεγάλη» δήλωσε ο Κλάους Μπάαντερ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Societe Generale στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι «η κρίση στην Ελλάδα αφορά τον τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης, συνολικά. Ετσι αιτιολογείται, εξάλλου, η ανησυχία των υπουργών Οικονομικών της Ε. Ε. για τη σταθεροποίηση της χώρας». Αναφερόμενος στην οικονομία της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, ο κ. Μπάαντερ σημειώνει ότι «η δημοσιονομική τους κατάσταση θέτει σε κίνδυνο και τη θέση ισχυρότερων οικονομιών».

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: