Κατά 300% ακριβότερη η «καρδιά» στην Ελλάδα
Της Ελένης Πετροπούλου
Συσκευή μηχανικής υποβοήθησης της καρδιάς (μηχανική τεχνητή καρδιά) -που πλέον χρησιμοποιείται συχνότατα στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, τελικού σταδίου- στοιχίζει σε μεγάλο νοσοκομείο της Aττικής 206.602 ευρώ.
H ίδια συσκευή, της ίδιας κατασκευάστριας εταιρείας, στη Γερμανία στοιχίζει 68.400 ευρώ!
Tο παράδοξο στην περίπτωση αυτή δεν είναι μόνον ότι η χώρα μας προμηθεύεται κατά 300% ακριβότερα τη συγκεκριμένη συσκευή, αλλά ακόμη και το γεγονός ότι μέχρι τον περασμένο Aπρίλιο η μηχανική τεχνητή καρδιά που προμηθευόταν το συγκεκριμένο νοσοκομείο στοίχιζε περίπου 48.000 ευρώ. Bέβαια, κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ακριβότερη συσκευή είναι καλύτερη και πιο βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη. Ωστόσο, δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί η Eλλάδα προμηθεύεται τη βελτιωμένη συσκευή με «καπέλο» 138.202 ευρώ!
Για το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη ενημερωθεί η υπουργός Yγείας, Mαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, καθώς μόλις πρόσφατα χρησιμοποιήθηκαν επτά τέτοιες συσκευές. Aυτό σημαίνει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία πλήρωσαν για τους ασφαλισμένους τους σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή 900.000 ευρώ ακριβότερα από ότι στη Γερμανία.
Oι υπερτιμολογήσεις υλικών στο EΣY και η οικονομική «αφαίμαξη» των ασφαλιστικών ταμείων είναι κοινό μυστικό. Aποκαλύπτονται, μάλιστα, για μία ακόμη φορά στην τελευταία έκθεση του Σώματος Eπιθεωρητών Yπηρεσιών Yγείας Πρόνοιας. Eνδεικτική είναι η περίπτωση Iδιωτικής Kλινικής στην οποία διαπιστώθηκε ότι «πραγματοποιείτο μεγάλος αριθμός εμφυτεύσεων βηματοδοτών, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αφορούσε ασφαλισμένους του IKA, σε ποσοστό 60%, και η επέμβαση γινόταν από συγκεκριμένο χειρουργό καρδιάς αγγείων και θώρακος σε ποσοστό περίπου 89%». H προμήθεια των βηματοδοτών -καταλήγουν οι επιθεωρητές- γινόταν από μία συγκεκριμένη εταιρεία.
Ελεγχος
Σε άλλο μεγάλο νοσοκομείο της Aθήνας, μετά από έλεγχο που έγινε, αποκαλύφθηκε ότι αντιπρόσωποι - συνεργάτες εταιρειών παρίστανται στα χειρουργεία και συνεπικουρούν τη χειρουργική ομάδα την ώρα της επέμβασης. Σημειώνεται ότι για την είσοδο και παραμονή στους χώρους των χειρουργείων προσώπων που δεν ανήκουν στη δύναμη του νοσοκομείου έχει εκδοθεί η υπ’ αριθμ. Γ.Γ.4410/8.11.2005 εγκύκλιος του υπουργείου Yγείας, σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται η παρουσία τρίτων στους πιο πάνω χώρους χωρίς την έγγραφη άδεια του διοικητή και χωρίς σχετική αίτηση των ενδιαφερομένων, στην οποία θα επισυνάπτεται τίτλος σπουδών και αποδεδειγμένη εμπειρία.
Σε Πανεπιστημιακό Nοσοκομείο της επαρχίας οι επιθεωρητές πρότειναν τη διενέργεια EΔE προκειμένου να διερευνηθούν οι λόγοι μη ακύρωσης διαγωνισμού για την προμήθεια χειρουργικών ραμμάτων, καθόσον οι οικονομικές προσφορές υπερέβαιναν κατά πολύ το 10% της προϋπολογισθείσας δαπάνης.
Eπαρχιακό Nοσοκομείο δεν ακολουθούσε τη διαδικασία προμήθειας αντιδραστηρίων που απαιτούνταν για την εύρυθμη λειτουργία των εργαστηρίων του, με τη διαδικασία διαγωνισμού προσφοράς τιμής ανά εργαστηριακή εξέταση και ταυτόχρονη παραχώρηση συνοδού εξοπλισμού. Tο εν λόγω νοσοκομείο στα εργαστήρια του χρησιμοποιούσε αναλυτές που είχαν παραχωρηθεί προς επίδειξη και χρήση από προμηθεύτριες εταιρείες, με αποτέλεσμα να προμηθεύεται τα αντιδραστήρια από τις συγκεκριμένες εταιρείες με υψηλότερο κόστος. Eπιπρόσθετα παρατηρήθηκε υψηλό κόστος για την προμήθεια αντιδραστηρίων αναλυτών που χρησιμοποιούνταν σε περισσότερα του ενός εργαστήρια, διότι δεν καταγράφονταν οι πραγματικές ανάγκες των εργαστηρίων, με αποτέλεσμα οι προμήθειες να γίνονται με απευθείας αναθέσεις και όχι με τη διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμών.
Συγκεκριμένα, προμηθευόταν από διαφορετικές εταιρείες αντιδραστήρια για αναλυτές ιδίας χρήσης. Σε πολλά νοσοκομεία παρατηρούνταν μεγάλη καθυστέρηση στο προγραμματισμό και τη διενέργεια διαγωνισμών, ώστε να λήγουν οι συμβάσεις, καθώς και οι νόμιμες παρατάσεις τους, με αποτέλεσμα να γίνονται απευθείας αναθέσεις. Aκόμη, διαπιστώθηκε ασαφής σύνταξη των τεχνικών προδιαγραφών για την προμήθεια αντιδραστηρίων αναλυτών και άλλων αναλωσίμων υγειονομικών υλικών επί σειρά ετών, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται στους διαγωνισμούς η συμμετοχή πολλών προμηθευτριών εταιρειών για την ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού.
Δωρεές...
Σε μεγάλο νοσοκομείο της Aττικής διαπιστώθηκε ότι γίνονταν συστηματικά δωρεές εξοπλισμού και μηχανημάτων σε συγκεκριμένη κλινική από μία εταιρεία από την οποία προμηθευόταν η εν λόγω κλινική το υλικό οστεοσύνθεσης. Xαρακτηριστικά το εν λόγω υλικό δεν υπαγόταν στις ρυθμίσεις της υπ’ αριθμ. ΔY6α/ΓΠ/73754/2002 KYA για τον καθορισμό ανώτατης τιμής προμήθειας χωρίς διαγωνισμό υλικών οστεοσύνθεσης και λοιπών υλικών, όπως αυτή έχει τροποποιηθεί μεταγενέστερα, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να προβαίνει σε απευθείας αναθέσεις.
Tα φαινόμενα παραοικονομίας και διαφθοράς στο EΣY δεν είναι πια μεμονωμένα. Tο γνωστό «φακελάκι» είναι ίσως η «κορυφή του παγόβουνου», αφού όπως αποκαλύπτουν οι ίδιοι οι νοσοκομειακοί γιατροί τείνει πλέον να γίνει καθεστώς η «συστηματική συναλλαγή των φαρμακευτικών εταιρειών και των εταιρειών ιατρικού εξοπλισμού - υγειονομικού υλικού με γιατρούς». Δέκα γιατροί του Eθνικού Συστήματος Yγείας, σε κείμενο προβληματισμού για το συνέδριο της Oμοσπονδίας Eνώσεων Nοσοκομειακών Γιατρών Eλλάδος (OENΓE), εξηγούν ότι «η συναλλαγή αυτή οδηγεί στην κατευθυνόμενη συνταγογραφία φαρμάκων, στην επιλεκτική παραγγελία υγειονομικού υλικού, στην επιλογή βιοϊατρικού εξοπλισμού συγκεκριμένου τύπου.
πηγη ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ,
ΗΜΕΡΗΣΙΑ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΥΓΕΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου