Με προκλητικές αυξήσεις που αποφασίστηκαν δύο ημέρες πριν απο τις εκλογές, η απελθούσα κυβέρνηση εκτίναξε σε δυσθεώρητα ύψη τις αμοιβές των μελλών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, επιδεικνύοντας εξαιρετική γαλαντομία σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ανεξάρτητες Αρχές
Σε αυτό μάλλον συνέτεινε και η τοποθέτηση για πρώτη φορά κατ’ εφαρμογή της νέας νομοθεσίας των τεσσάρων εισηγητών, οι οποίοι επελέγησαν από τους Ι. Παπαθανασίου και Κ. Χατζηδάκη και(με την αιτιολογία ότι τα τυπικά προσόντα τους ήταν εξαιρετικά,καθώς δύο από αυτούς ήλθαν από το εξωτερικό…) υποστηρίχθηκε σθεναρά και η γενναία ανταμοιβή τους.Συγκεκριμένα, με απόφαση των υπουργών Οικονομίας κ. Γιάννη Παπαθανασίου και Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 2 Οκτωβρίου, η νέα σύνθεση της επιτροπής σε σχέση με την παλαιά βγαίνει, όχι μόνο οικονομικά ωφελημένη από την εντυπωσιακή «αναπροσαρμογή» των μισθών,αλλά και το σύνολο των αμοιβών της υπερέχει αξιοσημείωτα έναντι των άλλων ανεξάρτητων Αρχών, προκαλώντας δυσαρέσκειες τις οποίες θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Ειδικότερα, η αμοιβή του προέδρου καθορίστηκε στα 9.039 ευρώ μεικτά (από 5.282 ευρώ), αυξανόμενη περίπου κατά 71%, και των εισηγητών στα 6.338 ευρώ.
Σημαντικές, όμως, αυξήσεις αποφασίστηκαν και για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις. Για τον πρόεδρο, η αμοιβή ανά συνεδρίαση καθορίστηκε στα 350 ευρώ (από 300 ευρώ), αυξανόμενη κατά περίπου 16,5%, για τον για τον εισηγητή στα 300 ευρώ, για τα μέλη στα 300 ευρώ (από 250 ευρώ), αυξανόμενη κατά 20%.
Αντίθετα για τον υπάλληλο η αμοιβή καθορίστηκε στα 70ευρώ (από 65), αυξανόμενη περίπου 7,5% και για τον γραμματέα στα 65 ευρώ (από 60), αυξανόμενη περίπου κατά 8,3%.
Η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει δείξει ότι οι συνεδριάσεις της επιτροπής ανέρχονται σε περίπου 150 τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι οι αμοιβές από τη συμμετοχή στις επιτροπές θα αύξανε τις συνολικές αποδοχές του προέδρου και των εισηγητών κατά δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο, η απόφαση θέτει πλαφόν, σύμφωνα με το οποίο οι αποδοχές του προέδρου αλλά και των εισηγητών μαζί με τις αποζημιώσεις συμμετοχής στις επιτροπές δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τις 9.039,40 ευρώ μεικτά. Έτσι, γίνεται προφανές ότι οι εισηγητές διορίσθηκαν με μισθό ίδιο με του προέδρου, καθώς από τη συμμετοχή τους στις επιτροπές θα φθάνουν στο πλαφόν της απόφασης. Ιδιαίτερα κερδισμένοι από τις αμοιβές των συνεδριάσεων είναι τα μέλη της επιτροπής, τα οποία και πάλι αποτελούν επιλογές των υπουργών Παπαθανασίου και Χατζηδάκη, καθώς αμείβονται με 300 ευρώ ανά συνεδρίαση και δεν υπάγονται στο πλαφόν.
Πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο πρόεδρος της επιτροπής κ.Δ. Κυριτσάκης δεν απολαμβάνει τις αυξήσεις που σύντονα αποφάσισαν οι υπουργοί. Και αυτό διότι ως συνταξιούχος ανώτατος δικαστικός είχε υψηλή σύνταξη, την οποία όσο είναι πρόεδρος δεν θα λαμβάνει. Έτσι,ουσιαστικά οι συνολικές καθαρές μηνιαίες αμοιβές του από την επιτροπή είναι υψηλότερες κατά 600 ευρώ από τη σύνταξή που ελάμβανε.
Σε κάθε περίπτωση, οι αμοιβές που καθόρισαν οι υπουργοί δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες και, όσο και αν ο προϋπολογισμός λειτουργίας της επιτροπής δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, οι αυξήσεις την ανάγουν σε «golden authority». Μόνο ο πρόεδρος και οι εισηγητές στοιχίζουν ετησίως περισσότερα από 600.000 ευρώ.
Πάντως, το θέμα έχει προεκτάσεις, καθώς δημιουργεί ερωτήματα για τη διάκριση που επιδείχθηκε ανάμεσα στις αμοιβές των ανεξάρτητων Αρχών. Η υπόθεση αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον, αν συνεκτιμηθεi το γεγονός ότι υπάρχει νομοθεσία που ορίζει ότι οι αμοιβές των προέδρων των ανεξάρτητων Αρχών καθορίζονται στο ύψος των αποδοχών του προέδρου του Αρείου Πάγου. Ωστόσο, η νομοθεσία αυτή φαίνεται πως εφαρμόστηκε μόνο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και όχι στις άλλες ανεξάρτητες Αρχές,κάποιες από τις οποίες υπάγονται και στην ίδια πολιτική ηγεσία
ΠΗΓΗ: Κ.Τ.ΕΠΕΝΔΥΤΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου