Ο άγνωστος θείος από την Αμερική που απεβίωσε ξαφνικά, αφήνοντας «αρκετά εκατομμύρια» είναι η έστω αμυδρή ελπίδα που φωτίζει τα όνειρα πολλών. Αρκεί βέβαια τα «αρκετά εκατομμύρια» να μην αποδειχθούν χρέη...
Η Π. Τσ. το έμαθε από το τηλέφωνο και μέχρι την επόμενη ημέρα που είδε τα επίσημα χαρτιά δεν μπορούσε να το πιστέψει. Χρωστούσε στην εφορία, δηλαδή στο Δημόσιο περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ. Μάλιστα όπως της εξήγησε η προϊσταμένη της αρμόδιας εφορίας, προκειμένου να εξοφληθεί το χρέος και εφόσον η ίδια δεν διέθετε τα χρήματα θα ακολουθούσε κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας της, δέσμευση μισθού -είναι δημόσιος υπάλληλος- και σύντομα θα οδηγούνταν στη φυλακή για χρέη.
Δεν γνώριζε
Ολα άρχισαν δύο χρόνια πριν, το 2007, όταν ο ξάδελφός της έφυγε από τη ζωή. Στο διάστημα που μεσολάβησε η Π. Τσ. δεν είχε λάβει γνώση του γεγονότος εφόσον οι δύο οικογένειες παρά τη στενή συγγένεια δεν είχαν ιδιαίτερες επαφές.
Μέχρι το πρωινό της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου 2009 που δέχθηκε ένα κάπως παράξενο τηλεφώνημα από συγγενή που την πληροφορούσε με τρομοκρατημένη φωνή ότι «η εφορία έχει το όνομά σου» χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Δύο ημέρες αργότερα έμαθε για ποιο λόγο ακριβώς, η «εφορία έχει το όνομά της» και μάλιστα τυπωμένο πάνω σε ένα χαρτί οφειλών. Ο αποθανών εξάδελφος είχε αφήσει χρέη, πολλά χρέη για το βαλάντιο ενός μέσου ανθρώπου. Γι’ αυτό τον λόγο συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού είχαν προχωρήσει σε αποποίηση της κληρονομιάς οπότε η εφορία αναζητώντας τους δικαιούχους προκειμένου να αποπληρωθεί το χρέος προς το Δημόσιο έφτασε στην Π. Τσ. έναν ακόμα ξάδελφο και ένα θείο. Στο μεταξύ είχαν περάσει δύο χρόνια και είχε παρέλθει το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο η ίδια μπορούσε να κάνει αποποίηση κληρονομιάς, όπως της είπαν.
Επίσης το χρέος με τις νόμιμες προσαυξήσεις είχε πολλαπλασιαστεί στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, αγγίζοντας το ένα εκατομμύριο ευρώ και τώρα έπρεπε να πληρωθεί.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία ο δικαιούχος μιας κληρονομιάς έχει στη διάθεσή του τέσσερις μήνες προκειμένου να προχωρήσει σε πράξη αποποίησης. Αυτό σημαίνει ότι δεν δέχεται τίποτα από όσα ο εκλιπών έχει αφήσει πίσω του, ούτε οφέλη ούτε βέβαια χρέη.
Το κομβικό σημείο ωστόσο είναι πότε ακριβώς έμαθε ότι είναι κληρονόμος, όπως τονίζουν οι δικηγόροι που έχουν αναλάβει την υπόθεση, γιατί από αυτό το χρονικό σημείο και πέρα μετρά το εξάμηνο.
Ομως όταν η υπόθεση φτάσει στο δικαστήριο πρέπει να αποδείξεις ότι δεν γνώριζες ότι είσαι κληρονόμος, κάτι που ίσως να μην είναι τόσο απλό όσο ακούγεται.
«Δεν είναι σπάνιες οι υποθέσεις που άνθρωποι βρέθηκαν να χρωστούν χρήματα είτε επειδή δεν γνώριζαν ότι είναι δικαιούχοι μιας κληρονομιάς κάποιου συγγενή με τον οποίο μπορεί να μην είχαν καμία απολύτως επαφή, είτε επειδή δεν είχαν ιδέα ότι αυτός που κληρονόμησαν χρωστούσε περισσότερα από όσα διέθετε» τονίζει νομικός.
Αδιανόητο
Οπως προσθέτει «οι άνθρωποι δεν μπορούν να διανοηθούν ότι ευθύνονται για χρέη άλλου και θα χρειαστεί να πληρώσουν με την προσωπική τους περιουσία».
Από την άλλη, η εφορία θα κάνει κάθε προσπάθεια να αποδώσει την ιδιότητα των κληρονόμων στους εναπομείναντες συγγενείς, οπότε αυτοί θα κληθούν να αποπληρώσουν το χρέος, καθώς «σε διαφορετική περίπτωση οι υπάλληλοι μπορεί να κατηγορηθούν για χρηματισμό» καταλήγει.
Η Π. Τσ. φοβάται ότι από την πλευρά του Δημοσίου θα προχωρήσει η διαδικασία κατάσχεσης «την οποία δεν ξέρω αν θα προλάβω να σταματήσω γιατί σε αυτή την περίπτωση η διορία είναι μόνο τρεις ημέρες», τονίζει. Φοβάται επίσης ότι οι απειλές του προϊσταμένου της εφορίας θα γίνουν πραγματικότητα. Κυρίως όμως φοβάται ότι ξαφνικά θα προκύψει κάτι άλλο από το πουθενά το οποίο δεν γνωρίζει και δεν έχει προβλέψει...
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου