Του Κώστα Γεωργουσόπουλου
Γνωρίζετε έστω και μια πολυεθνική εταιρεία, μια εγχώρια τράπεζα, μια μεγάλη επιχείρηση, έστω και ένα πανεπιστήμιο, όχι μόνο της Ευρώπης ή των ΗΠΑ, αλλά των Βαλκανίων και της Αφρικής, αφήνω την Ιαπωνία, που να μην απαιτεί από τους υποψηφίους για πρόσληψη απλούς υπαλλήλους αλλά και τους επίδοξους γκόλντεν μπόις ιντερβιού, δηλαδή απλοελληνιστί προφορική πρόσωπο με πρόσωπο συνέντευξη; Δεν υπάρχει φοιτητής μου ο οποίος επιδιώκει να κάνει μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, που εκτός από τα χαρτιά του απαιτείται να ταξιδεύει στη χώρα όπου το πανεπιστήμιο επέλεξε σε τακτή ημερομηνία να κάνει ιντερβιού. Και συχνά μετά τη συνέντευξη αυτή, ενώ τα τυπικά του προσόντα είχαν γίνει δεκτά, απορρίπτεται.
Εμείς εδώ μόλις τώρα καταργήσαμε την προφορική αυτή επαφή.
Ερωτώ: υπάρχει έστω και ένα μέλος της σημερινής κυβέρνησης (του Πρωθυπουργού συμπεριλαμβανομένου) που να μην έχει υποστεί στη διάρκεια των σπουδών του (κι όχι μια φορά) αυτή τη δοκιμασία; Θα μου πουν, δικαίως, μα η ισχύουσα πρακτική ήταν αστεία, βλακώδης, υποτυπώδης και προσχηματική. Μα και η Αστυνομία δεν λειτουργούσε, αλλά δεν την καταργήσαμε. Ενισχύστε τον θεσμό με αδέκαστους εξεταστές, ελέγξτε τους ελέγχοντες. Αν μάλιστα διαπιστωθεί ότι μια επιτροπή ή ένας υπεύθυνος κρίσεως υποψηφίου μερολήπτησε και προσέλαβε αγράμματο ή γρουσούζη, να υποχρεώνεται ο κριτής να πληρώσει στο Δημόσιο τους μισθούς που καταβλήθηκαν στον άχρηστο και ο άχρηστος να απολυθεί.
Σκληρό; Σκληρό. Να δείτε πώς στρώνουν οι έδρες!
Τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά π.χ. δεν κάνουν τον δάσκαλο, έστω κι αν αρίστευσε στο ΑΣΕΠ.
Άνθρωπος δύστροπος, μονόχνοτος, δυσκοίλιος, γρουσούζης, αμίλητος, ακοινώνητος (γνωρίζω μιλιούνια) είναι ό,τι χειρότερο, θα έλεγα εγκληματικό για να μπει σε τάξη.
Μια μελετημένη, επιστημονικά στημένη, έξυπνη και ουσιαστική προφορική συνέντευξη, έναν τέτοιο άνθρωπο θα τον έστελνε σπίτι του με τα πτυχία του βαλμένα εκεί που το φαντάζεστε.
ΠΗΓΗ: TA NEA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου