Σε «ωρολογιακές βόμβες» στα χέρια των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, που απειλούν τη βιωσιμότητά τους, εξελίσσονται οι μεταχρονολογημένες και οι ακάλυπτες επιταγές. Οπως προκύπτει από έρευνα της εταιρείας Interview για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, εννέα στους δέκα βιοτέχνες της περιοχής έχουν γίνει αποδέκτες ακάλυπτων επιταγών, ενώ τρεις στους δέκα ξεκίνησαν τη διαδικασία για τη σφράγισή τους.
Από τους υπόλοιπους, οι τέσσερις στους δέκα έδωσαν -κατόπιν συνεννόησης με τον πελάτη τους- κάποιες μέρες παράτασης μέχρι να εισπράξουν την επιταγή, ενώ τρεις στους δέκα την έδωσαν πίσω στον πελάτη τους και την αντικατέστησαν με μία πιο μακρινή.
Σε ό,τι αφορά τις μεταχρονολογημένες επιταγές, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις των βιοτεχνών, το πιο σύνηθες διάστημα είναι οι οκτώ μήνες, το μικρότερο ο ένας μήνας, ενώ υπήρξε αναφορά και για επιταγή 24 μηνών.
Με μεταχρονολογημένες επιταγές τουλάχιστον εννέα μηνών δουλεύουν κυρίως οι μεταποιητικές επιχειρήσεις και ακολουθούν οι μεικτές με οκτάμηνες και οι παροχής υπηρεσιών με επτάμηνες.
Στην έρευνα, με τίτλο «Οι επιπτώσεις των ακάλυπτων επιταγών στις βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης», τα αποτελέσματα της οποίας παρουσίασε χθες η διοίκηση του ΒΕΘ, το 95% των ερωτηθέντων απάντησε πως οι επιχειρήσεις τους έχουν συναλλαγές με επιταγές, είτε ως εκδότες είτε ως παραλήπτες.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου