Ανένταχτος της Αριστεράς)
«Το τείχος το επέβαλε ο ιμπεριαλισμός. Προστάτευε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας», ισχυρίστηκε η Αλέκα Παπαρήγα.
Αλλοι ξύπνησαν το '68 με τα τανκς στην Πράγα. Αλλοι το '89 από τον γδούπο, που έκανε πέφτοντας το τείχος. Αλλοι, όσοι ήμασταν σε λήθαργο, όταν νιώσαμε στο πετσί μας τον εγχώριο σταλινισμό. Πάλι καλά.
Ομως ότι το όνειρο είχε γίνει εφιάλτης φαινόταν καθαρά πολύ καιρό πριν. Τουλάχιστον από την κορύφωση του δράματος του «υπαρκτού», την περίοδο της σταλινικής τρομοκρατίας. Ηταν τότε, που σύσσωμο το ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές κομμουνιστικό κίνημα δόξαζε τον «πατερούλη». Τότε που δεν ακουγόταν «κιχ» για τα εγκλήματα του καθεστώτος. Τότε που τα ευγενέστερα ιδανικά θυσιάζονταν για τη στήριξη μιας διεφθαρμένης νομενκλατούρας. Τότε που το «βασίλειο της ελευθερίας» έδινε τη θέση του στο βασίλειο του τρόμου. Τότε που η ολοκληρωτική σκέψη τσάκιζε κάθε λογική.
Ολοκληρωτική σκέψη που αγκάλιασε από τη μεταπολίτευση, άλλους λιγότερο-άλλους περισσότερο, πολλούς από μας που δεν ζήσαμε αυτή την περίοδο. Ομως ζούσαμε την κόκκινη χίμαιρα. Βιώναμε την ολοκληρωτική πρακτική που καθήλωνε τη βούληση για την αλήθεια. Που ωθούσε στη στήριξη του εφιάλτη.
Πρόκειται για αυτοκριτική, για αυτομαστίγωμα; Οχι μόνο. Κυρίως πρόκειται για μία μικρή αναδρομή για το πού μπορεί να σε οδηγήσει η ολοκληρωτική σκέψη. Για το πώς, δηλαδή, ένας αγώνας για την προώθηση των ευγενέστερων ιδανικών για ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη μπορεί να μετατραπεί σε στήριξη ή έστω ανοχή μιας από τις μελανότερες περιόδους της ευρωπαϊκής ιστορίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου