«Δεν πρέπει να υπάρχει στον κόσμο περίπτωση δύο χωρών που αλληλοεξαρτώνται, όσο η Ελλάδα και η Τουρκία» είπε χθες στην Κωνσταντινούπολη ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, απευθυνόμενος στο κοινό του «Bosphorus Conferance» που οργάνωσε ιδιωτική εταιρεία με θέμα την «ηγεσία».
Ο Κλίντον αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό και υπογράμμισε ότι «στα θέματα αυτά γνωρίζω ότι έχουν μεγάλη σημασία οι μικρές χειρονομίες καλής θέλησης» και είπε τα περί «αλληλεξάρτησης».
Αναφερόμενος στην κρίση στα Ιμια που εξελίχθηκε κατά τη δική του προεδρία, ο Κλίντον είπε ότι «έρχονται κάποιες στιγμές, συμβαίνουν τέτοια περιστατικά, που βλέπετε πώς εξαρτιόμαστε ο ένας από τον άλλον».
«Συνομιλούσα με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, όταν με ενημέρωσαν ότι η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται στα πρόθυρα σύγκρουσης εξαιτίας των βραχονησίδων Ιμια, όπου βρίσκονται πρόβατα» είπε ο Κλίντον και αφού τόνισε ότι ο ίδιος είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με την ηγεσία της Ελλάδας και της Τουρκίας, με αποτέλεσμα «να αποφασιστεί ότι δεν θα προκληθεί πόλεμος εξαιτίας μιας βραχονησίδας, όπου ζουν λιγότερα από είκοσι πρόβατα», κατέληξε: «Μπορώ να σας δώσω εκατοντάδες παραδείγματα πώς οι χώρες στον κόσμο καταλήγουν στα πρόθυρα του πολέμου».
Τέλος, χθες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης, ανέφερε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να προβάλλει προς τις ελληνικές αρχές το αίτημα για άρση των θεωρήσεων στις μονοήμερες επισκέψεις από την Τουρκία προς την Ελλάδα.
Στην απάντηση αναφέρεται ότι η τουρκική πλευρά «προβαίνει σε ενέργειες για επιστροφή στο καθεστώς πραγματοποίησης μονοήμερων επισκέψεων από την Τουρκία, ειδικά προς τα νησιά του Αιγαίου που βρίσκονται κοντά στις τουρκικές ακτές, δίχως θεώρηση» και τονίζεται ότι «η ελληνική πλευρά αναφέρει πως η Ελλάδα ανήκει στη ζώνη Σένγκεν και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν, από πλευράς κανόνων της Ε.Ε., να προβεί σε ενέργειες που παραβιάζουν τους κανόνες Σένγκεν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου