"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Κούρδοι επιχειρηματίες ίδρυσαν Σύνδεσμο Βιομηχάνων

Κούρδοι επιχειρηματίες ίδρυσαν Σύνδεσμο Βιομηχάνων Σύνδεσμο Βιομηχάνων ίδρυσαν Κούρδοι επιχειρηματίες από την ανατολική και νοτιοανατολική Τουρκία, ο οποίος έρχεται να προστεθεί στους δύο υπάρχοντες συνδέσμους: τον παλαιότερο TUSIAD και τον MUSIAD, που πρόσκειται στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Οι ιδρυτές του νέου συνδέσμου κατέθεσαν στη νομαρχία του Ντιγιάρμπακιρ τη σχετική αίτηση, η οποία έγινε δεκτή. Ο νέος φορέας ονομάζεται «Σύνδεσμος Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών Κουρδιστάν»

Ένα ζητούμενο ωστόσο είναι αν το υπουργείο Εσωτερικών θα επιτρέψει να περιλαμβάνεται στον τίτλο του συνδέσμου ο όρος «Κουρδιστάν».
Η ίδρυση του νέου συνδέσμου δημιουργεί μία εικόνα τριπλής οργάνωσης των επιχειρηματιών στην Τουρκία και μάλιστα με έναν τρόπο που συνιστά έκφανση του εκλογικού χάρτη που προέκυψε την περασμένη Κυριακή, ο οποίος ωστόσο ισχύει εδώ και λίγα χρόνια. Είναι επίσης έκφανση της ύπαρξης τριών συγκεκριμένων κατηγοριών στον κοινωνικό και πολιτικό χώρο: Πολιτικό Ισλάμ, Κούρδοι και οι υπόλοιποι — οι οποίοι κατά περιόδους έχουν ονομαστεί «λευκοί Τούρκοι» ή κοσμικοί.

Τέτοιες κατηγοριοποιήσεις υπήρξαν στο παρελθόν και σε χώρους όπως οι φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι συνομοσπονδίες συνδικάτων:

Το 1986 είχε ιδρυθεί η αριστερού προσανατολισμού Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το 1991 προστέθηκε η ισλαμότροπη οργάνωση Mazlum-Der. Οι δύο σύνδεσμοι εξακολουθούν να υφίστανται.


Στο χώρο των εργατικών συνομοσπονδιών η Turk Is ιδρύθηκε το 1952, η αριστερή DISK το 1976 και η ισλαμική Hak Is το 1981. (ουσιαστικά η δράση της τελευταίας αρχίζει το 1984).
Οι Κούρδοι δεν έχουν προς το παρόν οργανωθεί στο συνδικαλιστικό χώρο. Πρέπει να υπογραμμιστεί όμως η παράδοση κουρδικών κομμάτων που ξεκίνησε το 1989 με την ίδρυση του Κόμματος Λαϊκής Εργασίας (HEP) και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: