"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΜΠΑΝΑΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - ΜΑΛΙ: Τζιχαντιστές εκτέλεσαν τον Γάλλο όμηρο Ροντριγκές Λεάλ "στο όνομα του Αλάχ"

Το Κίνημα για την Ενότητα και τον Τζιχάντ στην Δυτική Αφρική (Mujao) ανακοίνωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο τον θάνατο του Γάλλου ομήρου Ζιλμπερτό Ροντριγκές Λεάλ, ο οποίος είχε απαχθεί τον Νοέμβριο του 2012 στο δυτικό Μάλι.

"Ανακοινώνουμε τον θάνατο του Ροντριγκές. Είναι νεκρός επειδή η Γαλλία είναι εχθρός μας", δήλωσε σε σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Γαλλικό Πρακτορείο ο αξιωματούχος της Mujao, Γιόρο Αμπντούλ Σαλάμ.

Αυτός δεν διευκρίνισε πότε, ούτε υπό ποίες συνθήκες πέθανε ο όμηρος.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν αποδείξεις για τον θάνατο του ομήρου, καθώς δεν δόθηκε στην δημοσιότητα κάποια φωτογραφία ή κάποιο βίντεο που να δείχνει την σορό του, ο αξιωματούχος της Mujao περιορίστηκε στο να απαντήσει: "Στο όνομα του Αλάχ, είναι νεκρός".

Οι τζιχαντιστές αποφεύγουν να καθυστερούν στο τηλέφωνο από φόβο μήπως εντοπιστούν, κυρίως από τις γαλλικές δυνάμεις που βρίσκονται στο βόρειο Μάλι.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας άλλος αξιωματούχος της Mujao είχε ανακοινώσει, σε σύντομο μήνυμα που είχε αποστείλει στο Γαλλικό Πρακτορείο από ένα κινητό τηλέφωνο με αριθμό του Μάλι, "το τέλος της ζωής" του ομήρου, ο οποίος ήταν ηλικίας 62 ετών.

Λίγο μετά την μετάδοση της είδησης αυτής από το Γαλλικό Πρακτορείο, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας καταδίκασε "την ενέργεια της τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης", σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει κάποια υλική απόδειξη για τον θάνατο του ομήρου.

"Καταδικάζουμε απερίφραστα την ενέργεια της τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ρομέν Ναντάλ.

"Η ανακοίνωση της Mujao, η οποία ευθύνεται για την απαγωγή του, μας οδηγεί δυστυχώς σήμερα να σκεφτούμε ότι ο κ. Ροντριγκές Λεάλ είναι πιθανώς νεκρός, μολονότι καμία υλική απόδειξη δεν μπορεί ακόμη να μας επιτρέψει να το επιβεβαιώσουμε", πρόσθεσε.

Την Κυριακή ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς είχε εκφράσει "μεγάλη ανησυχία" για την τύχη του Ζιλμπερτό Ροντριγκές Λεάλ.

"Είναι καιρός που δεν γνωρίζουμε γι'αυτόν. Έχουμε επαφές με την οικογένεια, αλλά πραγματικά ανησυχούμε πολύ", είχε δηλώσει ο Φαμπιούς.

Ο Λεάλ είχε απαχθεί στις 20 Νοεμβρίου του 2012 από ενόπλους κοντά στο Κάγες στο δυτικό Μάλι, καθώς κυκλοφορούσε με ένα τροχόσπιτο, προερχόμενος από την Μαυριτανία.

Την ευθύνη για την απαγωγή του είχε αναλάβει δύο ημέρες αργότερα η Mujao, μια ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγρέμπ (Aqmi).


Δεν υπάρχουν σχόλια: