"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΜΠΑΝΑΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: Με την απαγόρευση του Youtube «φλερτάρει» η Σαουδική Αραβία

Με την απαγόρευση του Youtube «φλερτάρει» η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, καθώς φαίνεται να ενοχλείται από τα βίντεο που ανεβάζουν πολίτες της χώρας και στα οποία ασκούν κριτική σε θέματα οικονομίας, διαφθοράς κλπ.
 


Το τελευταίο διάστημα έχουν συλληφθεί στη χώρα εννέα νεαροί, οι οποίοι είχαν ανεβάσει βίντεο με σαφείς αναφορές σε προβλήματα διαφθοράς, ενώ ζητούσαν βελτιώσεις σε θέματα καθημερινότητας.
 

«Το Youtube θα πρέπει να εγγράφεται στη Σαουδική Αραβία, εκφράζοντας το σεβασμό του στους κανόνες, τους όρους και τις ηθικές αρχές που διέπουν όλα τα ΜΜΕ» δήλωσε σε εφημερίδα της χώρας ο Ριάντ Νατζέμ, πρόεδρος του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.
 


Ουσιαστικά η κυβέρνηση αναζητά τρόπους «ρύθμισης» του περιεχομένου ή ακόμα και έκδοσης αδειών για ορισμένους χρήστες.
 


Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της El Pais στο Αμπού Ντάμπι, οι σαουδάραβες χρησιμοποιούν ήδη άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαμαρτυρηθούν, όπως το Twitter.
 


Ωστόσο, τώρα συμβαίνει κάτι πραγματικά πρωτοφανές για τα δεδομένα μιας απόλυτης μοναρχίας: οι πολίτες που διαμαρτύρονται δείχνουν στα βίντεο το πρόσωπό τους, ακόμα και τις ταυτότητές, ώστε κανείς να μην αμφιβάλει για τη γνησιότητα της κίνησης.
 

«Είμαι ένας σαουδάραβας που κερδίζει μόνο 1.900 ριάλια το μήνα (380 ευρώ). Πιστεύετε ότι είναι αρκετά για να ζήσω, να πληρώσω το νοίκι ή το αυτοκίνητο; Ώς εδώ. Και ακόμα κατηγορείτε αυτούς που βάζουν βόμβες. Δεν είμαστε ζητιάνοι. Δώστε μας αυτό που μας αναλογεί από τα πετρέλαια» είπε μπροστά στην κάμερα ένας νεαρός, απευθυνόμενος στον βασιλιά της χώρας.

Ο ίδιος βέβαια, αργότερα συνελήφθη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: