"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Μάχη Ερντογάν για τον έλεγχο του κράτους

Συνεχίζεται ο αγώνας του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν να ελέγξει τον κρατικό μηχανισμό ενόψει και των κρίσιμων προεδρικών εκλογών, όπως αποδεικνύεται από καθημερινά επεισόδια στο πλαίσιο της προσπάθειάς του αυτής: χθες ανακοινώθηκε η απομάκρυνση 14 ανώτατων στελεχών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενώ σκληρή κριτική άσκησε στον Ερντογάν ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Χασίμ Κιλίτς, κατηγορώντας τον για υπερβολική πολιτική ανάμειξη στη Δικαιοσύνη.
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που δέχεται ο Τούρκος πρωθυπουργός, αφού ο Κιλίτς χαρακτήρισε «ρηχή» την κριτική του Ερντογάν για τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις του σώματος. «Να λέει κανείς ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει πολιτική ατζέντα ή δεν είναι πατριωτικό συνιστά επιφανειακή κριτική», ανέφερε χαρακτηριστικά σε τελετή, στην οποία παρίστατο εξόχως κατηφής ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος σημειωτέον αποχώρησε νωρίτερα και δεν συμμετείχε στη μετέπειτα δεξίωση. Η ομιλία του Κιλίτς, που μεταδόθηκε ζωντανά από κάποια τηλεοπτικά δίκτυα, αναμένεται να αναζωπυρώσει τη σύγκρουση μεταξύ τουρκικής Δικαιοσύνης και κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, η αποπομπή τριών αναπληρωτών προέδρων και έντεκα ανώτατων στελεχών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έγινε, σύμφωνα με τη σχετικά ανακοίνωση, «με βάση τις ανάγκες στη διοίκησή» της. Ωστόσο, πηγή που γνωρίζει καλά τη λειτουργία της επιτροπής απέδωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς τον «ανασχηματισμό» στις κυβερνητικές αντιδράσεις μετά τις έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες ενεπλάκησαν και πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Ερντογάν αλλά και συγγενικά πρόσωπα του πρωθυπουργού. Ο ίδιος ο Ερντογάν θεωρεί ότι οι έρευνες αποτελούν συνωμοσία που έχει ενορχηστρώσει σε βάρος του ο άλλοτε σύμμαχός του Φετουλάχ Γκιουλέν, μουσουλμάνος κληρικός, αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια, ο οποίος διαθέτει ερείσματα στην τουρκική αστυνομία και Δικαιοσύνη.

Χιλιάδες αστυνομικοί και δικαστικοί έχουν αντικατασταθεί ή μετατεθεί τους τελευταίους μήνες, ενώ στελέχη τραπεζών έχουν απομακρυνθεί. 

Εχει ενδιαφέρον πάντως ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα αρνήθηκε να συμμορφωθεί στις κυβερνητικές πιέσεις και διατήρησε τα επίπεδα των επιτοκίων. Στις αρχές του μήνα και μετά τη σαρωτική του νίκη στις τοπικές εκλογές της 30ής Μαρτίου, ο Ερντογάν κάλεσε την τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια για να δώσει ώθηση στη δοκιμαζόμενη οικονομία της Τουρκίας. Παρ’ όλα αυτά, η τράπεζα ανακοίνωσε προχθές ότι τα επιτόκια δανεισμού και καταθέσεων θα παραμείνουν στο 12% και 8% αντίστοιχα. Είχε προηγηθεί η απόφαση της επιτροπής που χαράσσει τη νομισματική πολιτική ότι η σκληρή πολιτική πρέπει να συνεχιστεί μέχρις ότου διασφαλιστεί βελτίωση στην πρόβλεψη για τον πληθωρισμό


Δεν υπάρχουν σχόλια: