"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Εμπόδια Γκιουλ στα προεδρικά σχέδια Ερντογάν


Λίγες εβδομάδες μετά το τέλος των δημοτικών εκλογών, οι επικείμενες προεδρικές και οι αναταράξεις στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο ανεβάζουν σταδιακά το πολιτικό θερμόμετρο στην Τουρκία. Τη νέα περίοδο, ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ ρίχνει το γάντι στον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ την ίδια στιγμή, η αξιωματική αντιπολίτευση οραματίζεται την ανάδειξη ενός υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές ο οποίος θα «αγκαλιάσει» ολόκληρη την αντιπολίτευση και το κουρδικό κίνημα δημιουργεί μια νέα στρατηγική.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος Γκιουλ πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή παρέμβαση στα εσωτερικά πολιτικά δρώμενα της Τουρκίας. Μιλώντας στον Τύπο, ο κ. Γκιουλ ξεκαθάρισε ότι την παρούσα περίοδο δεν έχει άλλα πολιτικά σχέδια εκτός από την προεδρία. Σύμφωνα με πληροφορίες  ο κ. Γκιουλ αισθάνθηκε την ανάγκη να διαφοροποιήσει τη θέση του εξαιτίας της νέας αντιπαράθεσης του προεδρικού μεγάρου με την πρωθυπουργία.  

Ολα δείχνουν ότι μέχρι στιγμής ο κ. Γκιουλ δεν έχει έρθει σε συνεννόηση με τον κ. Ερντογάν σε ό,τι αφορά τους όρους της εφαρμογής του περίφημου «μοντέλου Πούτιν - Μεντβέντεφ»

Στο επίκεντρο της νέας διαμάχης βρίσκονται οι φιλοδοξίες του κ. Ερντογάν, ο οποίος μετά την ενδεχόμενη εκλογή του στο ανώτατο πολιτικό αξίωμα της χώρας επιθυμεί να διατηρήσει πάση θυσία τον έλεγχο της κυβέρνησης και του κόμματός του. Ο κ. Ερντογάν αποσκοπεί στην εφαρμογή ενός είδους προεδρικού συστήματος αφού προηγουμένως υπερπηδήσει το εμπόδιο που ονομάζεται τουρκικό σύνταγμα. Γι’ αυτό τον λόγο, ο κ. Ερντογάν ενδέχεται μετά το τέλος των προεδρικών εκλογών να αναδείξει στο αξίωμα του πρωθυπουργού ένα πρόσωπο το οποίο θα ελέγχεται από τον ίδιο.

Ο κ. Γκιουλ, από την πλευρά του, φαίνεται να διαφωνεί με το εν λόγω σχέδιο του κ. Ερντογάν.(...)
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα, αναφερόμενος στη νέα διαμάχη Γκιουλ - Ερντογάν, ο αναλυτής Μουράτ Γιετκίν υπογράμμισε πως η υποψηφιότητα του ΑΚΡ για τις προεδρικές εκλογές δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη. «Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Ακόμη και η συμφωνία Ερντογάν - Γκιουλ είναι πιθανή», τονίζει χαρακτηριστικά ο έμπειρος δημοσιογράφος.

Ενώ ο «εμφύλιος» στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος εξελίσσεται, η αξιωματική αντιπολίτευση αναζητεί μια «υποψηφιότητα», η οποία θα έχει τη δυνατότητα να «αγκαλιάσει» μεγάλες μερίδες της αντιπολίτευσης και κυρίως το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ). Γι’ αυτό τον λόγο, το επιτελείο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) μελετά διάφορα σενάρια.

Στο επίκεντρο της προσοχής του δεύτερου αντιπολιτευτικού πόλου της Τουρκίας, ενόψει των προεδρικών εκλογών, βρίσκεται το μέλλον των συνομιλιών για την τελική λύση του κουρδικού ζητήματος. Η πολιτική πτέρυγα του κινήματος εκφράζει όλο και περισσότερο τον έντονο προβληματισμό της για τη στροφή του Ερντογάν στον λαϊκισμό, τον εθνικισμό και τον συντηρητισμό. Σήμερα το κίνημα πιστεύει ότι ο κ. Ερντογάν δεν είναι έτοιμος να αποδεχθεί την αυτονόμηση των Κούρδων, γι’ αυτό τον λόγο ετοιμάζεται να κατέβει στις προεδρικές εκλογές υποστηρίζοντας τον δικό του υποψήφιο. Παράλληλα, το κίνημα θα δημιουργήσει ένα νέο κόμμα, το οποίο θα αποβλέπει στη σύμπραξη του κινήματος με την τουρκική Αριστερά.

Στο μεταξύ, η τουρκική πρωθυπουργία εξακολουθεί να έχει εστιασμένη την προσοχή της στη στρατηγική της πολιτικής πόλωσης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχει απαγορεύσει τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς στην πλατεία Ταξίμ. Μεγάλες μερίδες της τουρκικής κοινωνίας, όμως, δηλώνουν αποφασισμένες να γιορτάσουν εκεί την Πρωτομαγιά. Η συγκεκριμένη αντιπαράθεση ανοίγει τον δρόμο για νέο κύκλο οδομαχιών σε διάφορες πόλεις της χώρας..

Δεν υπάρχουν σχόλια: