"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Παιχνίδια με περιουσίες στην κατεχόμενη Κύπρο



Σε μηχανισμό οριστικής διευθέτησης της περιουσιακής πτυχής του Κυπριακού, ειδικά στην περίπτωση μη λύσης του προβλήματος, μετατρέπει τη λεγόμενη «επιτροπή αποζημιώσεων» το καθεστώς των κατεχομένων.

   
 Σε αυτή θα έχουν το δικαίωμα προσφυγής όχι μόνο οι Ελληνοκύπριοι, όπως ίσχυε μέχρι τώρα έπειτα από απόφαση του ΕΔΑΔ, αλλά και οι Τουρκοκύπριοι που διαθέτουν περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές.


Με αυτό τον τρόπο η τουρκική πλευρά ουσιαστικά θα μπορεί να προβαίνει σε ανταλλαγές περιουσιών, κάτι που δεν ευνοεί σε καμία περίπτωση τη Λευκωσία γιατί θα αλλάξει η ισορροπία και θα τουρκοποιηθούν πλήρως οι κατεχόμενες περιοχές.


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ελληνοκυπριακές περιουσίες που αποζημιώνονται στα κατεχόμενα περνούν στην ιδιοκτησία της Τουρκίας, η οποία στη συνέχεια τις μεταβιβάζει σε Τουρκοκύπριους από τους οποίους παίρνει ως αντάλλαγμα τις περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές.  

Αν αυτή η διαδικασία πάρει περαιτέρω διαστάσεις, δημιουργείται κίνδυνος πλειοψηφίας τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα και σημαντικής ιδιοκτησίας της Τουρκίας στις ελεύθερες περιοχές.


Συγκεκριμένα, το καθεστώς Ερογλου προώθησε στη λεγόμενη «βουλή» πρόταση σύμφωνα με την οποία δικαίωμα προσφυγής στην «επιτροπή αποζημιώσεων» θα έχουν πλέον και οι Τουρκοκύπριοι. Μετά τη συνεδρία του λεγόμενου «υπουργικού συμβουλίου», ο «υπουργός Εξωτερικών» Οζντίλ Ναμί ανέφερε ότι πρόκειται για νομική μεταρρύθμιση που ανοίγει το δρόμο για την προσφυγή και των Τουρκοκυπρίων στην επιτροπή.

Η ρύθμιση, σημείωσε, αφορά το άρθρο 159 του «συντάγματος» και το εύρος των προσφυγών και σύμφωνα με τον κ. Ναμί θα δίδεται το δικαίωμα στους Τουρκοκύπριους που έχουν αφήσει περιουσία στο Νότο (ελεύθερες περιοχές) να μπορούν να προσφύγουν στην «επιτροπή» για να την ανταλλάξουν με περιουσία στο Βορρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: