"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ - ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Διπλωματικός αναβρασμός στην Αγκυρα , σιγή ασυρμάτου από την Αθήνα...



Το ιδιότυπο «ερωτικό τρίγωνο», με πρωταγωνιστές τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία, κάθε μέρα που περνά λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στην Ουκρανία «δένεται» όλο και περισσότερο.


Την ίδια στιγμή, όμως, που η θέση της Τουρκίας αναδεικνύεται ακόμη μία φορά και η Αγκυρα αποκτά «δικαιώματα» εξαιτίας της στενότερης πλέον συνεργασίας της με την Gazprom, η Ελλάδα, συρόμενη από τις θέσεις και την πολιτική της «αυστηρής» Βρετανίας, για παράδειγμα, κινδυνεύει να υποστεί πρώτη και καλύτερη τις επιπτώσεις στην οικονομία της από την εφαρμογή των νέων «άτεγκτων» κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας.


Η Τουρκία, η οποία όσον αφορά την Ουκρανία έχει προτάξει εξαρχής, κατά τις συνομιλίες της με τη Μόσχα, το ειδικό ενδιαφέρον της για τους Τατάρους της Κριμαίας, το τουρκόφωνο αυτό μουσουλμανικό φύλο, απαιτεί και διαπραγματεύεται.


Εμφανίζεται καθ' όλα πρόθυμη να υποδεχθεί το ρωσικό φυσικό αέριο και να το διανείμει στην υπόλοιπη Ευρώπη, με σκοπό την κατάληψη της δεύτερης θέσης, μετά την Κίνα, στις προτιμήσεις της Μόσχας, ενώ στην περίπτωση που πράγματι συμβεί αυτό, η Τουρκία θα μετατραπεί στον δεύτερο εταίρο της Ρωσίας, μετά τη Γερμανία, στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αφήνοντας πίσω της την Ιταλία.


Την ώρα δηλαδή που οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ε.Ε. διασταυρώνουν τα ξίφη τους πάνω από την Ουκρανία, η εξαρτώμενη κατά 60% από την Gazprom Τουρκία κατάφερε να παραμείνει -προς το παρόν τουλάχιστον- εκτός «πεδίου βολής», ενώ εάν η πρόταση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, η οποία προβλέπει ο αγωγός South Stream να καταλήξει αντί της Αυστρίας στα σύνορα της Τουρκίας με τη Βουλγαρία, υλοποιηθεί ποτέ, ο γεωστρατηγικός ρόλος της Τουρκίας και η μόνιμη φιλοδοξία της να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο-ρυθμιστή της ροής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης θα γίνουν επίσης πραγματικότητα.


Ταυτόχρονα, η χώρα μας θα χάσει το όποιο πλεονέκτημα της προσφέρει η χάραξη του αγωγού φυσικού αγωγού ΤΑΡ.


Ξεκινά στο μεταξύ στην Κωνσταντινούπολη η διεξαγωγή του International Energy and Environment Fair, το οποίο αναμένεται να φιλοξενήσει περί τους 16.000 ειδικούς επί των ενεργειακών υποθέσεων.


Ολες αυτές οι πρωτοβουλίες εντάσσονται στην προσπάθεια της Τουρκίας να αναπτύξει περαιτέρω τις δικές της δυνατότητες εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών που βρίσκονται στο υπέδαφός της, χερσαίο και θαλάσσιο.



Σύμφωνα με τα στοιχεία του φετινού Ιανουαρίου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, «η Τουρκία διαθέτει σημαντικά αποθέματα υδρογονανθράκων στο Αιγαίο πέλαγος, που όμως δεν μπορεί να αξιοποιήσει, καθώς εκκρεμούν εδαφικές διαφορές με την Ελλάδα».


Δεν μπορεί να είναι τυχαία στο πλαίσιο αυτό η πρόσφατη «επανεμφάνιση» στο Αιγαίο της Αγκυρας με αφορμή την αναζήτηση έπειτα από 18 χρόνια νότια της Χίου του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους που κατέπεσε το 1996 και της σορού του Τούρκου πιλότου.


Και τούτο παρά το γεγονός ότι η Αγκυρα επιχειρεί, στον απόηχο του πολέμου υπεροχής ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Φετχουλάχ Γκιουλέν, να ικανοποιήσει τα αιτήματα και τα «αισθήματα» ορισμένων κύκλων.


Η Τουρκία, όμως, προκαλεί ποικιλοτρόπως.


Εφαρμόζει πλέον νέα διαδικασία έκδοσης θεωρήσεων εισόδου και η Κυπριακή Δημοκρατία δεν περιλαμβάνεται στον ηλεκτρονικό κατάλογο, καθώς τη θέση της έχει πάρει η διεθνώς ανύπαρκτη οντότητα, «η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου».


Σιγή ασυρμάτου από την Αθήνα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: