"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - INTERNET: Η αρχή της ίσης μεταχείρισης του περιεχομένου του Διαδικτύου υπό απειλή



Η αρχή της ίσης μεταχείρισης του περιεχομένου του Διαδικτύου φαίνεται ότι θα εκλείψει. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι πρόκειται να προτείνει νέους κανόνες, οι οποίοι θα επιτρέπουν σε εταιρείες όπως η Disney, η Google και η Netflix να πληρώνουν τους παρόχους υπηρεσιών Iντερνετ για ειδικές «λεωφόρους ταχείας κυκλοφορίας» προκειμένου να στέλνουν στους χρήστες του Διαδικτύου τα βίντεο αλλά και οτιδήποτε άλλο.
 


Οι προτεινόμενες αλλαγές πρόκειται να επηρεάσουν τη λεγόμενη «ουδετερότητα του Διαδικτύου», σύμφωνα με την οποία δεν γίνονται διακρίσεις στην παροχή νόμιμου περιεχομένου στους χρήστες του Ιντερνετ.
 


Ο Τομ Ουίλερ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, υπερασπίστηκε την πρόταση επισημαίνοντας ότι οι νέοι κανόνες θα φροντίσουν για τη διατήρηση της «ουδετερότητας του Ιντερνετ», όπως προβλέπεται από την απόφαση του ομοσπονδιακού εφετείου.
 


Ωστόσο οι νέοι κανονισμοί, λένε αναλυτές, θα σηματοδοτήσουν κατά πάσα πιθανότητα μια νέα, διαφορετική εποχή για το Διαδίκτυο και το πώς το περιεχόμενό του καταλήγει στην οθόνη του υπολογιστή του χρήστη.
 


Μια μικρή νέα εταιρεία που κατασκευάζει παιχνίδια, παραδείγματος χάριν, δεν θα μπορεί να εξασφαλίσει «λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας» στους παίκτες, οι οποίοι γρήγορα θα χάσουν το ενδιαφέρον τους για τα προϊόντα της.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, εταιρείες όπως η Disney και η Netflix θα πληρώνουν υψηλότερη τιμή για τις «λεωφόρους ταχείας κυκλοφορίας» και προφανώς αυτή τη δαπάνη θα την περάσουν στους χρήστες.

 


Οι οργανώσεις καταναλωτών απάντησαν με δριμύτητα στις νέες προτάσεις λέγοντας ότι θα προκαλέσουν αύξηση του κόστους χρήσης του Διαδικτύου αλλά και θα επιτρέψουν στις μεγάλες και οικονομικώς επιτυχείς εταιρείες που διαθέτουν πόρους για να πληρώνουν τους παρόχους να έχουν πλεονεκτική θέση έναντι των μικρών και νέων εταιρειών. Δεν αποκλείεται, εξαιτίας αυτής της νέας πραγματικότητας, να μη γεννηθεί ποτέ το επόμενο Facebook ή Twitter.

 Oι πάροχοι ευρυζωνικού Ιντερνετ στο παρελθόν διεκδίκησαν το δικαίωμα κατασκευής «λεωφόρων ταχείας κυκλοφορίας». Αυτή τη φορά, σύμφωνα με την πρόταση, θα πρέπει να αποκαλύψουν με ποιο τρόπο χειρίζονται όλη την ιντερνετική κίνηση και υπό ποιους όρους προσφέρουν «λεωφόρους ταχείας κυκλοφορίας», ενώ τους ζητείται να δράσουν με «σωστή εμπορική λογική». 


 Επίσης, σύμφωνα με τους νέους κανόνες, όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών Ιντερνετ θα πρέπει να αποκαλύψουν αν με την παροχή «λεωφόρων ταχείας κυκλοφορίας» ευνόησαν κάποιες από τις θυγατρικές τους που παρέχουν το περιεχόμενο. 


Ωστόσο οι πολέμιοι των προτάσεων της επιτροπής επιμένουν ότι είναι γεμάτες κενά ενώ ο όρος περί «σωστής εμπορικής λογικής» επιδέχεται πολλές ερμηνείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: