"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ:«Τα δικαστήρια δεν δέχονται εντολές, κύριε Ερντογάν...»

Ο ένας γελάει γιατί δεν ξέρει τι θα επακολουθήσει, ο άλλος, γιατί ξέρει... Οξύτατη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, σε εκδήλωση για τα 52 χρόνια ζωής του θεσμού, με αποτέλεσμα ο Τούρκος πρωθυπουργός να αποχωρήσει εμφανώς δυσαρεστημένος. 

Ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τον Ερντογάν από την πορεία που έχει χαράξει προς την προεδρία της χώρας, θέση από την οποία έχει προειδοποιήσει ότι θα χρησιμοποιήσει όλες τις εξουσίες.
 
 Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Χασίμ Κιλίτς, κατά την ομιλία του, απέρριψε κατηγορηματικά τις επικρίσεις εις βάρος του ανώτατου δικαστηρίου από τον Ερντογάν, τονίζοντας ότι «τα δικαστήρια δεν δέχονται εντολές»

«Σε ένα κράτος δικαίου, τα δικαστήρια δεν δέχονται ούτε εντολές ούτε οδηγίες. Επιπλέον, δεν μπορεί να καθοδηγούνται από αισθήματα φιλίας ή εχθρότητας», δήλωσε ο Χασίμ Κιλίτς στην ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Ο λόγος του ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός και φάνηκε πως απευθυνόταν κυρίως στον Ερντογάν, ο οποίος ήταν παρών και απαντούσε με μορφασμούς αποδοκιμασίας. Μάλιστα αποχώρησε αμέσως μετά την ομιλία, αδιαφορώντας για τη δεξίωση που ακολούθησε.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο προκάλεσε τελευταία πολλά προβλήματα στην κυβέρνηση, ματαιώνοντας εν μέρει το νόμο για τον έλεγχο της κυβέρνησης επί του δικαστικού σώματος, που είχε εγκρίνει η Βουλή, εν μέσω του σκανδάλου διαφθοράς. Επίσης ανέτρεψε την απαγόρευση πρόσβασης στο Twitter. «Οφείλουμε να εφαρμόσουμε τη δικαστική απόφαση, αλλά δεν τη σέβομαι» είχε πει τότε ο Ερντογάν και είχε κατηγορήσει τους δικαστές ότι δρουν κατά των εθνικών συμφερόντων.

Οι κατηγορίες ότι «το Συνταγματικό Δικαστήριο ενεργεί με βάση μια πολιτική ημερήσια διάταξη και ότι διέπεται από έλλειψη πατριωτισμού δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ρηχή κριτική», δήλωσε ο Κιλίτς. Υπογράμμισε την ανάγκη προάσπισης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και δεν δίστασε να κατηγορήσει τον Ερντογάν για «δυσανάλογες επικρίσεις» στις αποφάσεις του δικαστηρίου. Επέκρινε επίσης τις εκτεταμένες εκκαθαρίσεις της κυβέρνησης στο δικαστικό σώμα.

Η επίθεση Κιλίτς πάντως δεν αναμένεται να εμποδίσει την πορεία του Ερντογάν προς την προεδρία της χώρας. Δεν τον έχουν αποτρέψει ούτε τα σκάνδαλα διαφθοράς ούτε οι υποκλοπές και η λαϊκή αμφισβήτηση.


 «Εννοώ να χρησιμοποιήσω όλα τα προνόμια του προέδρου», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Ερντογάν, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα προχωρήσει σε ρήξη με την παράδοση του πρωθυπουργικού κοινοβουλευτικού καθεστώτος και του προέδρου με τις περιορισμένες εξουσίες, για να προκρίνει ένα ντε φάκτο ημιπροεδρικό σύστημα. Οι προεδρικές εκλογές θα γίνουν πρώτη φορά με άμεση καθολική ψηφοφορία στις 10 και 24 Αυγούστου και ο Ερντογάν είναι προς το παρόν το φαβορί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: